Sve više ljudi isključuje mlečne proizvode iz svog menija. Neki zbog zdravstvenih razloga, drugi u potpunosti izbacuju životinjske proizvode a treći prosto drže konkretnu dijetu.
Međutim, svi sreću poteškoće kada odluče da zamene mlečne proizvode, zato što i mleko i sir i kačkavalj su jedni od najuobičajenih hranljivih proizvoda u svetu.
Osim toga, oni su jednostavni za konzumaciju i nalaze mesto u mnogim klasičnim receptima i jela. Zato traženje kvalitetne alternative ponekad postaje teško. Srećom, mi smo pripremili neke predloge za vas.
Mleko od orašastih plodova umesto svežeg mleka
Sveže mleko se nalazi među proizvodima koji imaju najviše alternativa. To su mleka od orašastih plodova i biljna mleka. Bademovo mleko je jedna od varijanti. Ono je niskokalorično - čaša njiga sadrži tek 39 kalorija, 1 gram proteina i 2.5 grama masti. Ono nema toliko jak ukus orašastih plodova u odnosu na druga biljna mleka, tako da je odgovarajuća alternativa za početak.
Sojino mleko je druga opcija. Ono se preporučuje ljudi koji imaju netoleranciju na laktozu. Šolja njega sadrži celih u grama proteina, 4 grama masti i 80 kalorija. Možete da isprobate i pirinčano mleko, kokosovo mleko, mleko od indijskog oraha.
Alternativa kravljeg maslaca
Maslac je drugi mlečni proizvod, koji je veoma neophodan u kulinarstvu. Zamena za maslac takođe je mnogo, pritome - sasvim su dostupne. Za prženje i termičku obradu na visokom temepraturama kokosovo ulje je savršena zamena, zato što ono nema kancerogena svojstva prilikom zagrevanja.
Ako pripremate slanu hranu izaberite opciju bez mirisa. Ako izaberete klasičan, možete neutralizovati njegovu aromu i njegov sladak ukusa prstohvatom soli. Maslinovo ulje je druga alternativa. Međutim, ono nije pogodno za pečenje i prženje, nego više za sotiranje.
Zamene za sir
I sir ima alternative. Sve popularniji su sirevi od orašastih plodova. U prodavnicama možete da nađete sir od indijskog oraha ili tofu. Oni su odgovarajući za pastu, za salatu, za sendviče. Alternativa parmezana pak je takozvani veganski parmezan koji se priprema sa pivskim kvascem koji ima sličan uku su takođe je u tvrdim ljuspicama.
Zamena za kiselo mleko
Kiselo mleko je najteže za zamenjivanje. U prodavnicama postoje različite varijante - jogurt od indijskog oraha, od soje ili od badema. Međutim, od njih ne treba da očekujete isti ukus. Ali oni su savršeni za voćne kremove, kao i za jutarnji doručak sa ovsenim pahuljicama i voćem.
Komentari