Za razliku od letnjeg perioda kada se svi ljubitelji voćnjaka i povrtnjaka raduju dobijenoj letini, proleće i jesen je vreme kada voćnjaci i povrtnjaci traže najviše pažnje. Od posebnog značaje je jesenji period, s obzirom da se tada bere skoro svo voće i povrće za skladištenje, a u isto vreme počinjе i rad na pripremi bašte za zimu.
Evo kako treba da se brinete o povrću i voću tokom jeseni:
- Jesen je period kada treba da uberete korenasto povrće. Izuzetak možete da napravite s korenastim celerom, s obzirom da on može da ostane napolju i tokom zime, samo da bude pokriven da se ne bi smrzao.
- Ukoliko očekujete da vam zasađeni peršun još jednom rodi, takođe ga prekrijte kako se ne bi smrzao;
- Ne zaboravite jesenje prskanje breskvi i kajsija;
- Ukoliko uzgajate paradajz i krastavac u staklenoj bašti, imajte u vidu da tokom jeseni oni često stradaju od lisne buđi i glavnice. Redovno proveravajte vlažnost i temperaturu u staklenoj bašti;
- Ukoliko uzgajate luk i ukoliko su jesenje temperature visoke za to doba godine, pazite na lukovu muvu;
- Tokom jeseni se prikuplja semenje za skladištenje. Ne zaboravite prethodno dobro da ga očistite, da ga sortirate po veličini, vrsti i da ga imenujete;
- Nemojte gubiti vreme na sakupljanje semenja višegodišnjeg kiseljaka i luka, s obzirom da oni brzo gube sposobnost klijanja;
- Tokom sakupljanja semenja ne zaboravite da posle treba da se čuvaju na niskim temperaturama. Smatra se da je semenje krastavaca i lubenica najosetljivije na vlagu;
- Jesen je vreme kada možete da izaberete koje još voće želite da posadite. Tada možete i da se zaustavite na odgovarajućoj sorti ogrozda;
- Obavezno izvadite krompire iz bašte, zato što mogu da izmrznu;
- Ako imate pri ruci još uvek nezrele paprike ili paradajz, dobro je da ih uberete i poređate u gajbu, ali u tanjim slojevima;
- Tokom jeseni dobro je da zasadite kupine i maline, nezaboravljajući dobro da osmotrite nagib terena na kom ćete ih saditi, i da striktno pratite uputstva koja vam je dao prodavac;
- Tokom jesni takođe možete da zasadite crnu ribizlu, aroniju i borovnice.
Komentari