Povrće je pravi prirodni dar, koji vrlo pozitivno deluje na organizam. U povrću možemo pronaći većinu supstanci neophodnih za ishranu i hidrataciju tela. Nema puno kalorija, što ga čini dobrim izborom za bilo koju dijetu koja reguliše težinu i holesterol. Pored toga, ima hranljivu i zasićujuću vrednost, neke vrste povrća sadrže sporo rastvorljive ugljene hidrate koji održavaju nivo šećera u krvi.
Međutim, postoje vrste povrća koje sadrže brze ugljene hidrate koji mnogo podižu šećer u krvi i koje treba pažljivo konzumirati kod problema ove prirode.
Šargarepa
Ovo povrće postalo je gotovo legendarno kao primer zdrave hrane. Šargarepa brine o očima i bori se protiv ćelija karcinoma. Sadrži karotenoide, vitamine A, B, C i K, vlakna, kalijum i magnezijum.
Brokoli
Prirodni je izvor vitamina A i C i antioksidansa beta-karotena koji smanjuje rizik od raka. Svež brokoli je korisniji i može se čuvati u frižideru 3 do 5 dana.
Grašak
U maloj porciji graška mogu se naći sve potrebne količine vitamina, minerala i antioksidansa za jedan dan. Dobra hrana je za dijabetes i kardiovaskularne bolesti.
Cvekla
Cvekla sadrži mnogo antioksidanata koji se bore protiv raka. Lutein u njoj daje joj crvenu boju. Štiti oči od ozbiljnih bolesti. Sadrži vlakna i vitamine koji detoksifikuju telo i uklanjaju štetne materije. Ima diuretička svojstva.
Paradajz
Paradajz sadrži lipoken i vitamin C i korisno je povrće sveže ili prerađeno.
Špargla
Špargla sadrži kalijum, vlakna, vitamine A, C, K, B6. Pogodna je hrana tokom dijete. Takođe pomaže kod depresije.
Paprika
Sadrži kalijum, magnezijum, vitamine A, B, C i K. Paprika je podjednako korisna, bez obzira na boju.
Tikvice
Sadrže karotenoide, vitamine A i C, kalijum, magnezijum i vlakna. Sadržaj kalorija u tikvicama je minimalan i stoga su uključene kao namirnica u dijetama za mršavljenje.
Kupusnjače
Ovaj naziv uključuje karfiol, prokelj, zeleni kupus. Povrće iz porodice kupusnjača pozitivno deluje na imuni sistem, dobro je za kožu i sadrži kalcijum, kalijum, folnu kiselinu, vitamine C i K.
Komentari