Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Odgovarajuće namirnice za regulisanje peristaltike creva

Odgovarajuće namirnice za regulisanje peristaltike creva

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
46237
Odgovarajuće namirnice za regulisanje peristaltike creva

Jedno od najneprijatnijih stanja kod zdravog čoveka jeste konstipacija. Veliki broj žena ima ovaj problem, dok se kod muškaraca ređe sreće. Osećaj neprijatnosti nije jedina stvar kada imate zatvor. On takođe utiče i na kožu lica. Zato je veoma važno da se brinete o organizmu tako što se zdravo hranite, pijete više vode i bavite se sportom.

Jedan od najmanje preporučljivih načina za tretiranje ovog stanja jeste konzumacija laksativa. Nije problem da se uzimaju s vremena na vreme, no redovan unos može dovesti do poremećaja prirodnog kretanja creva. Zato je najbolje da regulišete peristaltiku creva odgovarajućim namirnicama, da konzumirate više vode i da se krećete.

Za regulisanje peristaltike creva je veoma važno da konzumirate namirnice koje su bogate vlaknima. Njihova kombinacija sa dovoljnim količinama vode vodi do povećanja njihove zapremine u stomaku, a samim tim i do regulisanja peristaltike creva. Namirnice koje su bogate vlaknima jesu voće, povrće i variva.

Odgovarajuće namirnice za regulisanje peristaltike creva

Žitarice sadrže nerastvorljiva vlakna, a ovseno brašno sadrži rastvorljiva. Druge namirnice, koje su bogate vlaknima, jesu smeđi pirinač, šargarepa, krastavac, paradajz, zelena salata, celer i tikvice.

Što se tiče voća, najviše vlakana sadrže: jagode, maline, borovnice, jabuke, kruške, mango, kivi, šljive i sušeno voće (smokve, kajsije, plave šljive). Od variva to su različite vrste mahunarki.

Namirnice koje su bogate celulozom takođe dobro utiču na regulisanje peristaltike creva. To su: sveže voće i povrće, pečeni krompir, makarone, sočivo, kukuruz, pasulj. Sušeno voće takođe sadrži celulozu i pomaže u regulaciji creva. Bogati celulozom su i pšenica, ražani hleb i kikiriki. Od voća to su maline i ribizle, a od povrća krastavac, paradajz, paprike, zelena salata, brokoli i karfiol.

Odgovarajuće namirnice za regulisanje peristaltike creva

Unos vode treba da bude najmanje 1.5-2 litra dnevno, što je veoma korisno za telo. Koristi je mngo, a jedna od njih se odnosi i na regulisanje crevne peristaltike. Važno je da konzumirate dovoljne količine vode, kako bi vaš želudac funkcionisao normalno.

Nikako najmanje važno, pored hrane i konzumacije dovoljnih količina vode, kako bi regulisali crevnu peristaltiku je potrebno da se dovoljno krećete. Bavite se sportom, šetajte se u prirodi i osećaćete se bolje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest