Mekike su jedna od najčešće rasporstanjenih doručaka kod nas. Zajedno sa prženicama su voljeni doručak, o kome čovek može da mašta. A i ko se nije budio svake subote i nedelje uz bakine mekike. Ovaj predivni doručak je za male i velike i sposoban je da sve vrati u detinjstvo, i da priseti na lepe uspomene.
Mekike su deo tradicionalne kuhinje. Ovo jelo predstavlja vrstu testa, koje se prethodno priprema od zamešenog testa, nakon toga se prži u ugrejanom ulju. Važno je da ostavimo testo da nadođe, da bi mekike nadošle i bile ukusnije. Što više nadolazi testo, ukusnije će biti.
Obično se mekike posipaju šećerom u prahu, prelivaju medom, mažu slatkom ili džemom ili se konzumiraju sa sirom.
Kod mešenja testa za mekike se mogu koristiti razni sastojci za narastanje, među kojima su prašak za pecivo, soda bikarbona, suvi kvasac, sveži kvasac za hleb, kiselo mleko i drugi. U klasičnom receptu se koristi kiselo mleko i soda bikarbona.
U sledećem članku ćemo vam dati klasičan recept za mekike, koji svako može lako da napravi i kod svoje kuće.
Sastojci, koji će vam biti potrebni su:
1. Soda bikarbona - 1 supena kašika
2. Kiselo mleko - 400-500 g (jedna kofica)
3. So - 1 kašičica
4. Brašno
5. Jaja - 1 komad
Način pripreme:
U posudu sipajte prethodno umućeno kiselo mleko. U njega dodajte sodu za hleb, umućena jaja i so. Sve dobro promešajte. Prosejte brašno i dodajte u smesu u posudi. Sve mešajte dok ne dobijete meko testo. Kad bude gotovo, stavite testo u kesu namaznu uljem i ostavite u frižideru preko noći.
Sledećeg daan rukama, namazanim uljem kidajte loptice od hladnog testa, koje se dobor razvlače i stavite da se prže u prethodno ugrejanom ulju.
Za lenjivce koji ne žele da razvlače testo rano ujutru, možete posuti brašnom sto i razvući oklagijom, nakon toga iseći nožem na komade.
Servirajte mekike tako što ih pospete solju ili šećerom u prahu ili namažite slatkom ili sirom.
Komentari