Jedan od najboljih doručaka su palačinke. A ko ne voli palačinke sa medom ili čokoladom?
Postoji mnogo različitih vrsta palačinaka koje možemo lako napraviti kod kuće - palačinke po klasičnom receptu, palačinke sa bananama, palačinke sa jabukama i mnoge druge. Sa svakom od ovih različitosti možete zadovoljiti i najhirovitije nepce i da uživate u neverovatnom ukusu.
Evo i zašto ćemo da zastanemo na sledećem članku i da pogledamo dva najlakša recepta za pripremu palačinaka, a to su klasične i sa bananama.
1. Palačinke na klasičan način
Potrebni sastojci:
jaja - 2 komada
sveže mleko - 350-400 ml
brašno - 2 šolje
ulje - za premazivanje
Način pripreme:
Jaja dobro umutimo mikserom. U njih dodajemo sveže mleko i postepeno dodajemo po malo brašna. Treba da umutimo dobro da se ne stvore grudvice. Kada smesa postane homogena, srednje gustine, ugrevamo tiganj na vatri. Namažemo sa malo maslaca. Ako je mnogo maslaca, možete odvojiti u posudu i koristiti za sledeću palačinku. U ugrejani tiganj stavite mali deo smese i dobro rasporedite. Kada palačinka bude gotova sa jedne strane okrećemo je. Kada je gotova sa jedne strane, sama se odvaja od tiganja i na taj način znamo da je gotova. Serviramo sa čokoladom, bananom ili medom.
2. Palačinke sa bananom
Potrebni sastojci:
banane - 3 komada
jaja - 2 komada
sveže mleko - 250-300 ml
brašno - 1 i 1/2 šolje
Način pripreme
Banane oljuštimo i stavljamo u posudu. Izgnječimo lepo viljuškom i u njih dodajemo sveže mleko i jaja. Sve dobro promešamo i postepeno dodajemo brašno. Ponovo treba da mešamo dobro da se ne ostanu grudvice od brašna, ovaj put smesa može da bude homogena zbog banane. Kada smesa bude gotova, ponovo lepo ugrejemo tiganj sa maslacem. U ugrejani tiganj stavljamo deo smese i dobro rasporedimo. Kad palačinka bude gotova sa jedne strane, okrećemo sa druge. Serviramo palačinke prelivene medom.
Pogledajte još i naše ideje za slane palačinke ili tortu od palačinki.
Komentari