U nekim zemljama tradicija nalaže da se na uskršnju trpezu uz ofarbana jaja nalazi i Uskršnji kolač - milibrot. To je ukusan proizvod od testa, mekan poput oblaka, od kojeg možete samo da poližete prste.
Milibrot je sladak obredni hleb, vrsta pogače, koji se u nekim zemljama pravi kao deo tradicionalne trpeze za Uskrs. Međutim, ovaj obredni hleb godinama se pretvara u predivan doručak ili desert svakodnevice kog svi mi volimo.
Postoji mnogo različitih recepata za milibrot - klasičan, sa orašastim plodovima, sa suvim grožđem, sa ratlukom, sa čokoladom i mnogi drugi.
Koju god od varijanti da izaberete, znajte da samo spremanje milibrota nije toliko jednostavno i treba striktno da se pridržavate koraka kako bi on mogao da postane ukusniji i mekši (nadošao).
Drugi razlog je i to što je karakteristično za njega jeste da se kida u nitima, što se neće desiti ako probamo da ga napravimo suviše brzo, zato što nemamo vremena. Eto zašto treba da odvojimo vreme, energiju i ljubav kako bi naš milibrot postao savršen.
Milibrot može da se nađe tokom cele godine u trgovačkim lancima, ali tokom jednog od najsvetlijih praznika proizvođači nas zasipaju milibrotima koji su puni sredstava za dizanje testa.
Upravo iz tog razloga red jeda naučimo kako sami da napravimo milibrot kod kuće. Kako se pravi milibrot - uputstvo za početnike:
Potrebni sastojci:
Brašno - 1.400 g
Jaja - 7 komada
Sveže mleko - 300 ml, na sobnoj temperaturi
Šećer - 450 g
Živi kvasac - 65-70 g
Ulje - 250 ml
So - prstohvat
Vanila - 3 komada
Način pripreme:
Kvasac se istopi u 100 ml svežeg mleka u koje se dodaju 1 kašičica šećera i 2 supene kašike brašna. Treba da se dobije homogena smesa gustine kao za vazdušaste palačinke.
Smesa se ostavlja da nadođe na sobnoj temperaturi i uvija se folijom za pakovanje ili krpom. Jaja i šećer se mute sa ostalim mlekom, vanilom i solju. U njih se dodaje nadošla smesa i meša se.
U posudu za mešenje se sipa kilogram brašna i u udubljenje, koje ste oblikovali, se sipa smesa od jaja. Dodaje se u testo i ulje. Testo za milibrot se mesi dok ne postane žilavije, pokrije se i ostavlja se da nadođe na sobnoj temepraturi na 3 sata.
Kada nadođe, oblikuje se milibrot i po želji se posipa izrendanom čokoladom, kriškama ratluka, suvim grožđem, orašastim plodovima.
Ako želite da vaš milibrot bude bez dodataka, blago ga namažite istopljenim maslacem i umućenim jajem i pospite kristal šećerom. Milibrot se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C 40 minuta.
Obavezno bacite pogled i na ove ukusne ideje za:
- milibrot kolače;
- milibrot mafine;
Komentari