Jedni od najefikasnijih i ukusnih kremova, sjajne torte, želirane kolače i druge deserte se prave sa želatinom. On ih čini čvrstim, daje blistav i lep izgled.
Želatin je supstanca životinjskog porekla, sastavljena od kolagena, koja je takođe odgovorna za njegova dejstva želiranja. Zahvaljujući njima možemo da pripremimo raznovrsne deserte i kremove, kojima dodajemo zabavne i lepe oblike i boje.
Ovaj proizvod lako možemo da nađemo u mreži prodavnica i još lakše da radimo s njima, poštujući nekoliko važnih uslova i poznavajući dobro neke od njegovih sposobnosti.
Želatin možemo pronaći u dva oblika - u prahu ili kao prozirnih pljosnatih listića. Oba funkcionišu na identičan način i imaju jedan te isti sastav - kolagen, protein, dobijen iz životinjskog tkiva. Međutim, postoje male razlike u snazi zelirajućeg efekta i zbog toga uvek treba da čitamo uputstva na pakovanju, gde je proizvođač opisamo za koju količinu smese koliko želatina treba da dodamo.

Da bismo pripremili ukusni želirani krem, možemo da koristimo različte osnove kao što se sveže ili kiselo mleko, pavlaka, krem sir ili voće i voćni sokovi i slatko. Uslov je da se zagreju do 60 stepeni da bi se želatin rastvorio u njima, on sa svojestrane treba da bude prethodno hidriran.
Ako imamo maštu možemo i da kombinujemo tako što napravimo posebne slojeve sa različitim bojama. Za njih je potrebno da sačekamo prvi sloj da se ohladi i stvrdne, ali ne u potpunosti da bi mogao posebno da stoji, ali ipak da budu prilepljeni jedan za drugi.
Ovde je važno da znamo da ako pripremamo voćne kremove - želee, postoji voće koje sadrži prirodni enzim bromelain, on razlaže protein u želatinu, sprečavajući da se stvrdne. Na primer takvo voće je kivi, ananas, papaja.
Kada želite da u krem dodate komadiće voća, da ne bi pali na dno, prvo sačekajte da se želatin blago stvrdne i tada dodajte voćkice.
Evo i detaljnih koraka kako da pripremite želirani krem koji je jednostavan, ali kod njega mogu da se primene saveti iz gornjih redova i da stvorite svoje autorsko delo prema vašoj mašti.

Osnovni sastojci za krem od vanile žele:
Sveže mleko - 500 ml
Žumanca - 4 komada
Šećer - 125 g
Želatin - 8-10 g (pogledajte uputstva na pakovanju)
Vanila - mahuna
Uputstvo za pripremu:

Zagrejte mleko sa šećerom i mahunu vanile, sa koje se istrugali semenke i dodali ste i njih, i praznu ljusku u tečnost.
Kada je šećer istopljen, a mleko gotovo da je prkoljučalo, skinite sa vatre i ostavite da temperatura spadne do 80-90 stepeni.
Umutite žumanca i sipajte ih u tankom mlazu u mleko, nakon toga vratite na ringlu i mešajte 3-4 minuta na slaboj vatri (izvadite prethodno praznu mahunu vanile).
Ponovo sklonite sa vatre i ostavite da lagano spadne temperatura, zato što pri visokoj temperaturi delovanje želatina može da se neutrališe.
Za to vreme hidrirajte želirajuću supstancu u veoma hladnoj vodi, ovo pomaže u brzom rastvaranju kasnije. Lepo iscedite od vode, dodajte u krem i promešajte.
Nakon dodavanja želatina u krem nikada ga ne stavljajte da provri, zato što ćete izgubiti njegova svojstva i nećete dobiti željeni efekat stvrdnjavanja.
Gotov krem sipajte u lepe kalupu, ostavite ga da se ohladi i nakon toga stavite u frižider da se dobro stegne na nekoliko sati.
Da biste servirali, na dno svakog kalupa ili čaše stavite krpu, natopljenu vrućom vodom. Okrenite tanjir i gotovo. U slučaju toplote okretanje će učiniti jednostavnim, zato što će se želatin otpustiti.
Možete da koristite i drugi trik. Pre nego što sipate krem u čašice, namažite ih sa malo ulja.
Garnirajte želirani krem prema vašem ukusu - sa voćem, čokoladom, slatkom, karamelom ili topingom.
Neka vam je slatko!
Komentari