Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna sočne domaće pice

Tajna sočne domaće pice

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Recepti za picu

Sočnu domaću picu možete pripremiti uz pomoć pravilne pripreme oslovne i nadeva pice.

Savršeno testo za picu ne treba da bude deblje od pola cm, a ivice treba da budu debele oko 2 cm, ne više.

Da bi pica bila sočna i da bi testo upilo nadev, testo ne treba da se razvlači, nego da se razvuče rukama dok ne postane okruglo i tanko. Ostavljamo da odstoji i nakon toga stavljamo u rernu.

Pica

Ali pre nego što namažemo testo paradajz sosom, stavljamo nadev i dobijamo zaista sočnu i ukusnu domaću picu. Da bismo napravili sočnu pocu, potrebni su sledeći sastojci za testo: 2, 5 šolje brašna, 1 šolja mlake vode, pola kašičice soli, 1 supena kašika maslinovog ulja, pola kockice kvasca. Za nadev: 250 g mlevenog ili sitno isečenog oljuštenog paradajza, 2 čena belog luka, 125 g mocarele, 1 veza bosiljka.

Na sto sipamo brašno, u sredini pravimo udubljenje i u centar stavljamo so, maslinovo ulje i kvasac. Vodu postepeno dodajemo i sve pažljivo promešamo.

Nakon što testo postane gusto, mesimo 10 minuta da postane elastično. Pokrivamo i ostavljamo 30 minuta. Uključujemo rernu na 250 stepeni.

Beli luk sitno iseckamo i propržimo, dodajemo paradajz, pola vezice bosiljka, sitno iseckane. Dodajemo malo soli i biber po ukusu, sve promešamo, smanjujemo ringlu i nadev dinstamo na tihoj vatri 20 minuta.

Testo ponovo premesimo i vučemo u krug. Možemo podeliti testo na dva dela i napraviti dve posebne pice. Nije obavezno da pica bude idealno okrugla.

Domaća pica

Picu namažemo nadevom - ovde je potrebno prethodno da namažemo paradajz sosom, pošto je on deo nadeva.

Nadev rasporedimo tako da ostane slobodan 1 cm od ivice. Preko nadeva poređamo kriške isečene mocarele i preostali bosilaljak - listiće. Picu pečemo 10 minuta.

Možete napraviti sočnu picu sa slaninom. Potrebni sastojci: 350 g testa za picu, 2 paradajza, 2 supene kašike paradajz pirea, pola kašičice sušenog bosiljka, 2 supene kašike maslinovog ulja, 1 jaje, 50 g kačkavalja, 100 g slanine.

Paradajz pire pomešamo sa bosiljkom i 1 supenom kašikom maslinovog ulja i ovom smesom namažemo osnovu za picu. Preko rasporedimo paradajz, isečen na kriške i tanko isečenu slaninu. Umutimo jaje sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja i sipamo preko pice. Posipamo rendanim kačkavaljem. Pečemo 20 minuta na 200 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest