Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako kuvati amarant?

Kako kuvati amarant?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Amaranz

U drevnim vremenima, Asteci su poštovali amarant kao biljku sa natprirodnim moćima. Kakve su to moći danas, niko ne zna. Za to su uglavnom krivi konkvistadori, koji su stavili tačku ne samo na posebne rituale koje su Asteci izvodili sa amarantom, već su pokušali da unište i samu kulturu. U nekoliko udaljenih oblasti Meksika i na Andima, nastavljeno je njegovo uzgajanje.

Amarant je danas popularna hrana u brojnim zemljama. Kod nas nije toliko ukorenjen u kulinarskoj tradiciji i poznatiji je kao sorta štira.

Recepti za amarant su verovatno najbrojniji, u poređenju sa drugim biljkama. Na primer, u Meksiku se od njega prave kokice koje se potom mešaju sa šećernim sirupom i tako postaju slatko iskušenje koje se zove „alegra” – „sreća”.

Mleveno i pečeno seme amaranta se takođe dodaje tradicionalnom piću atole. U Peruu se piće od amaranta zove hiha, prilično slično pivu. Takođe, u obe zemlje su kuvani ili prženi listovi biljke uobičajena hrana.

Amarant sa pečurkama

Amarant se takođe konzumira na istoku. U Indiji, na primer, ima ga u skoro svakom slatkišu. U Nepalu se od njega prave čapati i sve vrste brašna.

Priprema amaranta je izuzetno jednostavna. U tu svrhu, zrno se potopi u vodi 10-12 sati. Tako je njegov nutritivni profil savršeno očuvan i postaje odličan dodatak muslijima.

Amarant kokice se pripremaju kao i kukuruzne kokice. Pored toga, kultura se preporučuje za hranjenje beba, a mogu se dodati sušeno voće, med, orasi i drugo.

Amarant se može dodati u bilo koju supu. Pogodan je dodatak svim jelima sa pasuljem, sočivom i povrćem.

Od amaranta se često pripremaju prilozi. U tu svrhu se kuva na isti način kao i pirinač, a može se kombinovati sa bilo kojim proizvodima po izboru. Na primer, jedan deo smeđeg pirinča i jedan deo kinoe mogu se kuvati sa pola amaranta, zajedno sa šest delova vode.

Puding sa amarantom

Amarant puding

Sastojci: 2 šolje kuvanog amaranta, 1 šolja soka od jabuke, 1/2 šolje suvog grožđa, 1/2 šolje sitno isečenih badema, 1, 5 kašičice vanile, sok od pola limuna, rendana kora jednog limuna, 1 prstohvat cimeta.

Način pripreme: Sve sastojke sipajte u dublji tiganj. Pustite ih da ključaju pod zatvorenim poklopcem. Kada je ovo gotovo, smanjite vatru i kuvajte 15 minuta.

Gotov puding se sipa u posude za desert. Ukrasite grožđem ili jagodama. Ohladite u frižideru i poslužite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni