Mocarela

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196209
Mocarela od bivoljeg mleka

Mocarela je sir koji se pravi od bivoljeg mleka i poreklom je iz Kampanje, oblasti blizu Napulja. U istoriji se pamti kako su tokom Drugog svetskog rata nacisti uništili ogroman deo stada bivola, što je razlog da se za pravljenje mocarele koristilo kravlje mleko.

Danas se mocarela od bivoljeg mleka veoma ceni, a velike količine mocarele od kravljeg mleka se aktivno proizvode samo u Italiji. Mocarela ima skoro belu, porcelansku boju. Površina ovog sira je biserno glatka i nema tvrdu koricu, kako to imaju druge vrste sireva. On je neslani sir i zato dosta ljudi i ne preferira mocarelu.

Originalna mocarela od bivoljeg mleka je kvalitetan proivod, znatno mekše strukture i prijatnijeg ukusa od onog koji se pravi od kravljeg mleka. Uvek se oblikuje u male i ovalne loptice. Proizvodnja mocarele počinje kada se potopi sa poslednjim zagrevanjem do 80-90 stepeni sa neprestanim mešanjem, dok se ne dobije elastična smesa. Od nje se posle uzimaju loptice porcelansko bele boje i elastične unutrašnjosti.

"Mocare" znači seći. Naziv ovog neslanog sira koji je mnogima omiljen proističe od porcija koje se uzimaju i ne stavljaju se u kalupe kao i ostali sirevi, već se samo seku od velikih komada sira. Oni posle prolaze kroz salamuru, gde se i neki komadi pakuju zajedno sa salamurom. Majstori tvrde da je tome tajna dugog trajanja proizvoda.

Kako je poznato, mocarela se pravila i konzumirala odavno. O njoj govore i neki stari dokumenti, gd se ovaj sir pominje kao "moca" ili "provatura". Prvi put je naziv "mocarela" upotrebio kuvar papske pratnje - Skarpi, daleke 1570. godine, u njegovom kuvaru.

O konzumiranju mlečnih proizvoda od bivoljeg mleka postoje podaci koji datiraju još iz 12. veka. Za monahe iz manastira "Sv. Lavrentije" u Kapui je bila tradicija da služe mocu sa parčetom hleba članovima Sabora duhovnika, koji su ih jednom godišnje posećivali.

Mocarela

Vrste mocarele

Vrste mocarele su određene u zavisnosti od kog se mleka pravio sir:

- Mocarela od bivoljeg mleka (Mozzarella di bufala della Campania) - karakteriše je elastična struktura, koja se uglavnom sastoji od niti. Ima ukus pavlake i relativno jak ukus. Sveža mocarela od bivoljeg mleka ima glatku unutrašnjost i dosta je bogata kalijumom, proteinima, vitaminima i mineralnim solima.

- Mocarela od kravljeg mleka (Mozzarella fior di latte) - mlađi brat sira od bivoljeg mleka. Ova vrsta mocarele je blagog mlečno - kiselkastog ukusa i sazreva brzo.

- Mocarela od sojinog mleka.

Sastav mocarele

Mocarela je veoma bogata proteinima, mineralima (cink, magnezijum, fosfor) i vitaminima (A, B2, B12, D i PP). Ima veoma visok sadržaj kalcijuma, koji ima važnu ulogu u procesima koji se odvijaju u organzmu čoveka, a utiče i na prisustvo mlečnih fermenata. GI (glikemijski indeks) - 78.32

U 100 g mocarele ima: 302 kalorije, 180 kalorija od masti, 20.03 g ukupnih masti, 54 mg holesterola, 0.60 g vlakana, 25.96 g proteina, 46 ml vode.

Mocarela s paradajzom

Odabir i čuvanje mocarele

Budući da je mocarela proizvod koji nema dugi rok trajanja, ona se može naći u obliku loptica koje su potopljene u salamuri. Mocarelu uvek kupujte u proverenim prodavnicama i uvek obratite pažnju na rok trajanja. Nemojte mocarelu dugo da čuvate, jer ovaj sir brzo gubi svoj kvalitet. Kupujte uvek samo onoliko koliko vam je potrebno za pripremu određenog jela.

Kulinarska upotreba mocarele

Ovaj mek i neverovatno ukusan sir ima široku upotrebu u mnogim jelima. Dodajte kockicu mocarele raznim salatama, sosevima, može poslužiti i kao garnir jelima od povrća, pa čak i za jela u đuvečari. Ukus pice može biti neverovatan ako se preko stave nekoliko listića mocarele.

Postoji nekoliko pravila kada je u pitanju konzumacija mocarele. Na primer, dobro je da prvo odstoji na sobnoj temperaturi pre nego što je poslužite, kako bi se bolje osetila elastičnost i meki ukus ovog sira. Mocarela je popularna kao sastojak salate Kapreze (sa paradajzom, bosiljkom i maslinovim uljem), takođe je i odličan sastojak kada se stavi na picu, lazanju ili na bruskete. Odlično se slaže uz Sovinjon Blan, Šardone, Pino Gridžo i tamna piva.

Predlažemo vam jedan interesantan i provereno ukusan recept za picu sa mocarelom.

Za testo: 1 jaje + voda = 300 ml, 20 ml ulje ili maslinovo ulje, 1/2 kašičice šećera, 1 puna kašičica soli, 1/2 kockice kvasca, oko 3 šolje brašna.

Za preko: 2 kašike paradajz pirea, 2-3 kašike ljutenice, mocarela - količina po želji, masline - bez koštice, pečurke, glavica luka - iseckan, maslinovo ulje, so, začini - bosiljak, origano.

Način pripreme: Viljuškom umutite jaje i dodajte mu vodu, da sve zajedno ima 300 ml. Zatim dodajte kockicu kvasca i promešate, dok se rastvori. Testo zamesite zajedno sa ostalim sastojcima i ostavite ga da naraste, dok ne udvostruči obim. Od tog testa napravite dve korice, svaka da bude prečnika oko 26 cm.

Preko premažite tanak sloj paradajz pirea i ljutenice, pa poređajte kolutiće luka, pečurke, masline, sipajte mlaz maslinovog ulja i posipajte začinima. Picu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pre nego šo bude gotova, izvadite, preko poređajte kriške mocarele i vratite picu d se ispeče dok se sir ne otopi u potpunosti.

Napravite domaću mocarelu

Kao što smo već rekli, najukusnija je mocarela od bivoljeg mleka. Ako ne možete naći bivolje mleko, onda se mocarela može napraviti i sa punomasnim kravljim mekom.

Domaća mocarela

Potrebni sastojci: 2 l svežeg nehomogeizovanog nekuvanog mleka, 1/4 šolje mlake vode, 1 i 1/2 kašičica limunske kiseline, 2 ml kvasca za sir, 1/4 kašičica soli, po želji.

Način pripreme: Mleko sipajte u odgovarajuću šerpu i dodajte mu limunsku kiselinu, rastvorenu u vodi. Zagrejte do 25 - 30 stepeni, posle čega treba da se odvoji voda i sir. Dodavanjem kvasca dobro promešajte i zagrejte na tihoj vatri, dok temperatura ne bude 40 stepeni. Sve vreme se neprestano meša. Na kraju sklonite šerpu sa vatre i neka odstoji tako 15 minuta, a za to vreme odvojite surutku.

Smesa koja podseća na vurdu (sitan sir) treba da se procedi uz pomoć gaze. Kroz nju istiskajte surutku što više možete. Dobijenu lopticu stavite u činiju i zagrejte u mikrotalasnoj oko minut. Tečnost koja se napravila treba da se ocedi od smese i ona se mesi kao hleb - treba da se obrazuju niti koje su karakteristične za mocarelu. To je i trentak da dodate so, ako hoćete.

Radite sa gumenim rukavicama, ako je sir vruć, radite sve dok ne dobijete sjajnu smesu. što duže meste, toliko će mocarela biti tvrša i obratno. Dobijenu smesu porelite na dve lopte i spustite u vodu sa ledom, kako bi se stegle. Kada se mocarela ohladi, spremna je za konzumaciju. Dobro je da se ovaj sir čuva u dobro zatvorenoj posudi do 4 dana.

Za dobru mocarelu je od velike važnosti i kvasac za sir. Ako želite, možete dodati so i bosiljak - sa njim mocarela dobija još prijatniji ukus. Pre nego što stavite mocarelu u frižider, napravite joj karakterističan okrugli oblik.

Štetnost mocarele

Mocarelu konzumirajte u umerenim količinama, jer ona ima veoma lak i prijatan ukus, a li u samo 100 g ima 302 kalorije - činjenica koju ne bi trebalo zanemariti. Imajte u vidu da i veliki deo mlečnih proizvoda izaziva alergije zbog proteina koji se nalaze u njima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas