Kalcone je omiljena pica mnogih, ali u većini picerija smo navikli da je jedemo na jedan i isti način i to brzo dosadi. Ima nekih lokala, koji nude veću raznovrsnost, ali su oni u većini slučajeva za one sa dubljim džepom.
Zbog toga ćemo vam pokazati kako sami možete pripremiti ukusni Kalcone, dajući vam originalni recept za pripremu testa za picu, kako da pripremite paradajz sos i kakve varijante za nadeve možete da probate:
Testo za picu Kalcone
Neophodni sastojci: 250 g brašna, 1 kašika maslinovog ulja, 1 prstohvat soli, ¼ pakovanja suvog kvasca
Način pripreme: Prosejano brašno se stavlja u posudu i u njegovom centru se pravi rupa, gde sipate maslinovo ulje, so i kvasac. Dodajete po malo vode i neprestano mesite kako bi dobili pravu gustinu testa. Testo treba da bude glatko. Ostavite ga da odstoji 1 sat, pokriveno vlažnom krpom, a nakon toga ga razvucite u okrugli oblik. Prelivate ga paradajz sosom, stavljate nadev po želji i presavijate, kako bi dobili oblik polukruga.
Paradajz sos
Neophodni sastojci: 4 paradajza, ½ glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica meda, 1 lovorov list, 1 kašičica origana, 1 kašičica bosiljka, so i biber po ukusu.
Način pripreme: Luk i beli luk se seckaju na što sitnije i prže se u maslinovom ulju. U to se doda paradajz, prethodno oljušten i naseckan na kockice, i lovorov list. Kada tečnost počne da se smanjuje, stavljaju se ostali začini, a lovorov list se vadi. Sos se skida sa vatre, kada se dovoljno zgusne.
Nadev za picu Kalcone
U praksi u Kalcone možete da stavite šta god poželite, ali ako koristite zeleno povrće, kao što je spanać ili livadsko zelje, trebate ga prethodno blanširati i dobro ocediti, kako ne bi pustilo mnogo vode. Isto tako je obavezno da stavite neku vrstu sira ili kačkavalja. Normalno da je bolje staviti originalne italijanske sireve. U sam nadev, nezavisno da li je mesna ili bez mesa, možete uvek staviti naseckane masline i pečurke.
Komentari