Postoji rasprava, odnostno da li u belom luku ima više koristi ili štete. Skoro su svi čuli da se beli luk naziva prirodnim antibiotikom. To je zbog toga što se u njemu nalazi alicin, koji je sposoban da unušti razne patogene mikroorganizme.
Negativne strane konzumiranja belog luka su najčešće povezane sa tim što izaziva kiselinu, gasove, neprijatan miris tela, znoj i najviše u usnoj duplji.
Konzumiranje svežeg belog luka može izazvati nadražaj i oštećenje sluzokože i zidova želuca i creva, što u nekim slučajevima može da dovede do perforacije. Ljudi sa problemima organa za varenje kao i oni koji imaju čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisom i drugim sličnim problemima, treba da izbegavaju konzumiranje belog luka. Stomačni diskomfort dobija skoro većina ljudi, nezavisno od toga da li su zdravi ili imaju problema sa organima za varenje.
Da biste smanjili nadražljivost želuca, preporučuje se da nakon što oljuštite beli luk, otvorite ga i da izvadite klicu u njemu. Ona najviše iritira želudac.
Takođe lepo je da iseckate beli luk i da ga ostavite da stoji bar 5 minuta pre nego što ga budete jeli ili stavljali u neko jelo. Ne treba puno da kuvate beli luk, zato što bi to dovelo do gubljenja njegovih hranljivih sastojaka. Zato stavite maksimum 10 minuta pre kuvanja.
Najkorisniji je kad je svež, ali u tom slučaju ne treba da ga uzimate na prazan želiudac i uvek u kombinaciji sa drugom hranom - krompirom, hlebom itd.
Komentari