Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Za jak imunitet: šta da jedemo kada smo bolesni?

Za jak imunitet: šta da jedemo kada smo bolesni?

Za jak imunitet

Zdrava ishrana može da ojača imunitet. Ovo je posebno važno kada se prehladite. Šta treba da jedete i pijete tokom bolesti kako biste poboljšali svoje stanje?

Mnogo tečnosti

Kada se osećate loše, telu je potrebno mnogo tečnosti. Čaj od đumbira je dobar izbor za uznemireni želudac, voćni sokovi mogu da pomognu u ublažavanju vrtoglavice, povezane sa glađu, a čaj od limuna je lekoviti napitak kod prehlada i niskog imuniteta.

Zeleni čaj će pomoći imunom sistemu i ako dodamo kašiku meda u njega, on će se izboriti sa bolovima u grlu.

Proteini

Adekvatan protein je važan kod svakog stanja, nezavisno od toga da li ste zdravi ili bolesni. Za vreme bolesti želucu postaje teško da apsorbuje tešku hranu, kao na primer sočne šnicle, a priprema takvog jela oduzima i mnogo energije. Odlična zamena za meso su jaja ili prirodno kiselo mleko. Ona takođe sadrže mnogo zdravih proteina i predstavljaju hranu za jak imunitet.

Jaja jačaju imunitet

Flavonoidi

Pomorandže, grejpfruti, limunovi i limeta sadrže flavonoide koji jačaju imuni sistem.

Glutation

Ovo je moćni antioksidans koji je namenjen za borbu sa infekcijom. Glutation se nalazi u lubenicama, kao i u krstastom povrću. Da biste ga nabavili, kod bolesti jedite supu od brokolija, bujon sa krstastim povrćem, kelj, supu od karfiola.

Supa

Pileći, teleći i bujoni od povrća su jednostavni za varenje i održavaju balans vode u organizmu. One su sjajne kada uopšte nemate apetit. Ako osećate da ste gladni, onda jedite domaću supu. Kriškice povrća, žitarice i kuvano meso sadrže dodatne vitamine i hranljive materije koje su toliko mnogo telu potrebne.

Šta da jedemo, kada smo bolesni

Proizvodi sa vitaminom B6 i B12

Vitamini iz grupe B su lekoviti. Zbog toga dodajte ribu, mleko, žitarice, krompire, spanać i ćurku u vašu dijetu. Verujte, ovo će vam pomoći da se ranije oporavite.

Prirodno kiselo mleko

Izaberite samo ona na kojima na etiketi piše Lactobacillus Casei i Lactobacillus Reuteri. Oni su odgovorni za poboljšavanje imuniteta.

Za veći imunitet jedite još i supu od luka, vitaminsku salatu sa šargarepama i pilećom supom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest