Smokve - hrana i lek

Nina NordNina Nord
Džedaj
119
Smokve

Na svetu ima više od 400 vrsta smokava. One rastu u mediteranskoj oblasti, na Bliskom istoku, srednjoj Aziji i Kavkazu. Ponekad smokva nije drvo, nego žbun koji dostiže visinu do 10 metara.

Voće smokve rađa samo na ženskom drvetu. Cvetove smokve oprašuje samo jedna vrsta osa i zbog toga je biljka hirovita.

Voće smokava je ukusno i hranljivo, oni su žučkasti, crveni ili ljubičasti. Smokve ne mogu da izdrže dugo, zato se suše na suncu. Zbog toga se šećer u njima povećava.

Ako biljka raste u prijatnim uslovima, može dostići i do 200 godina. Smokve su bile crtane na drevnoegipatskim reljefima i na drevnogrčkim slimama.

Veliki lekar Avicena je sa smokvama lečio malariju, prehladu i čir, a takođe i lepru i sifilis. Po njegovom mišljenju smokve su čuvale mladost i lepotu.

Napitak od smokve se koristi kao obloga kod prehlade i za lečenje upala. Eterična ulja koja se nalaze u smokvama održavaju krv u normalnom stanju i na daj način zamenjuju aspirin.

Smokve se preporučuju ljudima koji se bave umnim radom. Voće smokve je dosta kalorično - sadrži 240 kalorija na 100 g, i bogate su ugljenim hidratima i šećerima.

Plave smokve

U njima se nalaze hranljiva vlakna, skrob i organske kiseline, belančevine i masti, vitamine A, B i C, karoten, kalcijum, magnezijum, natrijum i mnogo kalijuma.

Smokve se koriste kod gastritisa, upala disajnih puteva i koriste se kao sredstvo za smanjenje temperature. Za to se koristi odvarak od voća, kao i slatko od smokava.

Odvarak od suvih smokava se preporučuje kod preteranog umora, visoke temperature, angine, infekcija usne duplje, promuklosti. Jedna supena kašika isečenih smokava se preliva sa dve šolje vreme vode i deset minuta se kuva na tihoj vatri. Procedi se i pije četiri puta dnevno po pola šolje.

Kod vitiliga pomažu sveži listovi smokava. Ako se stavlja na depigmentirane delove kože da sveži listovi pute sok, pigmentacija kože se oporavlja.

Sok od svežih listova smokve hidrira suvu kožu, leči crne tačke i rane, uništava pradavice i osvetljava fleke - to je poznato još iz drevnih traktata.

Smokve su idealan doručak, ali u malim količinama i pomešane sa drugim voćem. Ako pomešate jednu šaku isečenih suvih smokava sa jednom šakom suvih šljiva, dve supene kašike badema i sve to poparite vrelom vodom, dobićete odličan zdrav doručak koji će napuniti vaš mozak energijom.

Smokve su kontraindikativne kod bolesti pankreasa i kod dijabetesa, kao i kod upale želuca i gihta. Takođe se ne preporučuje konzumiranje kod problema sa metabolizmom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni