Pošto će se smokve uskoro pojaviti na tržištu, podsetićemo se njihovih lekovitih svojstava. Ovo ukusno slatko voće je izuzetno bogato serotoninom, poznatim kao hormon sreće. One sadrže izuzetno mnogo vitamina - iz grupe B, vitamin E, PP, C.
Sočne smokve su bogate vlaknima i beta-karotenom. S dve reči kazano - smokve su prava zdrava bomba za organizam. Ne postoji dugo voće koje ima više mineralnih materija od smokava - u jedva 40 grama smokvi se nalazi više od 240 mg kalijuma.
On pokriva oko 7% dnevne potrebe organizma, a kalcijum i gvožđe u istoj količini voća (53 mg kalcijuma, 1.2 mg gvožđa) pokrivaju više od 6% dnevne doze. Među voćem samo pomorandže mogu da se pohvale većom količinom kalcijuma. Sa svim ovim korisnim elementima, hajde da vidimo za šta tačno možemo da koristimo smokve, osim da ih sa zadovoljstvom pojedemo.
- Izuzetno su korisne za ljude sa hipertonijom i bolestima srca. Kalijum i šećeri u ovom voću su razlog zbog kog veliki broj lekara preporučuje smokve kod sličnih zdravstvenih stanja. Kalijum ima vazodilatatorni efekat. On ublažava grčeve krvnih sudova, a enzim ficin, koji je sadržan u voću, rastvara krvne ugruške.
Što se tiče ljudi sa visokim krvnim pritiskom, oni obavezno moraju da dodaju malo voće u svoj meni. Smokve smiruju otkucaje srca, osim toga stimulišu proizvodnju krvi. Antioksidantno dejstvo polifenola, koga je ima u voću, takođe štiti srce od bolesti. Osim toga, štite ga i od vaskularnog plaka, kao i od infarkta;
- Preporučuje se i kod visokog holesterola - pre svega u sušenom obliku. Razlog je visok sadržaj omega-3 i 6 masnih kiselina. Smokve sadrže i fitosterole. Svi oni igraju važnu ulogu u normalizaciji nivoa holesterola, što je dokazano u istraživanju naučnika iu Nju Džerzija.
Naučnici su zaključili da samo nekoliko voćkica pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Za to je zaslužan i pektin. Vodorastvorljiva vlakna u smokvama pak prečišćavaju telo i uklanjaju masnoće i toksine;
- Uprkos svojoj slatkoći, smokve se preporučuju i pacijentima koji boluju od dijabetesa. Razlog za to jeste bogat sadržaj vlakana u voću, zahvaljujući kojima se usporava i usvaja glukoza. Sa druge strane, smokve su povećavale osetljivost ćelija na insulin;
- Ako imate anginu ili bronhitis - ne razmišljajte, nego odmah nabavite smokve;
- Posebno se preporučuje konzumacija smokvi kod anemije, bolesti slezine i jetre - odvarak od svežeg mleka i smokvi je popularan narodni lek kod malokrvnosti. Od pripremljenog odvarka bolesnik ispija po ½ šolje ne više od 4 puta dnevno. Recept može da pomogne i kod zatvora, gastritisa, čak i oboljenja bubrega. Pogodan je i za lečenje bronhitisa, angine, velikog krašlja. Ako imate visoku temperaturu, ovaj odvarak će vam pomoći da je skinete. Za temperaturu možete koristiti i slatko od smokvi. Užasan bol u grlu za vreme angine će se ublažiti sa nekoliko svežih voćki;
- Bogate vlaknima, smokve poboljšavaju i proizvodnju korisnih bakterija u želucu - magnezijum ih pak ćini pravim savršenim sredstvom za regulisanje njegove aktivnosti. Zatvor se leči uzimanjem desetak semenki smokve - dovoljno je da to jednom uradite i uverićete se u efekat. Zrnca ovog voća pomažu i kod oslobađanja gasova. Ovo voće nas štiti od hemoroida, tumora debelog creva, kako se navodi u istraživanjima;
- Ako držite dijetu, nemojte se lišavati ovog voća - ono brzo daje osećaj sitosti i pomaže kod mršavljenja;
- Bubuljice na licu ponovo mogu se izlečiti smokvom - potreban vam je mlečni sok - on leči i žuljeve, kurje oko i dr. Ako imate bubuljice sa gnojem, napravite odvark od listova ovog voća. Gnojna bubuljica će nestati ukoliko svže listove smokve stavite na nju, kao i ako prethodno u vodi natopite sušene smokve. Kaša od zgnječenih smokvi pomaže kod pigmetirajućih fleka kod trudnica.
Komentari