Smokva je biljka karakteristična za Mediteran i Aziju, gde još uvek postoji veliki izbor divljih oblika. To je biljka, koja zahteva mnogo toplote i dostiže visinu i do sedam metara.
U nekim hladnijim predelima gaji se kao žbun, ali se zimi prekriva zemljom da bi se zaštitila od mraza. Smatra se da je Bugarska severna granica za širenje ove biljke na starom kontinentu. U Bugarskoj, međutim, drvo sa kojeg je Adam uzeo list za svoje prvo odelo uspešno raste uglavnom uz Crno more i u južnoj Bugarskoj. Drveća smokve ima i u gradovima duž Dunava.
Lišće smokve je krupno, tamnozeleno sa hrapavom površinom. U hladnijim podnebljima opada u jesen, a u toplim zemljama smokva ima listove, cvetove, zelene i zrele plodove u bilo koje doba godine.
Korisna i lekovita svojstva smokve omogućavaju njenu široku primenu u narodnoj medicini. Već u staroj Heladi plod smokve je bio veoma cenjen i korišćen kao hrana koja jača organizam i daje mu snagu.
Neke vrste suvih smokava sadrže 6 g proteina i 70 g šećera. Energetska vrednost je 340 kcal na 100 g proizvoda. Smokve imaju najveći nivo vlakana od svih vrsta voća i povrća. Uzimane su kao lek koji je davao snagu i energiju dugo bolesnim pacijentima koji su trebali da se oporave. Najvažnija hranljiva komponenta smokava je šećer, koji čini između 51 i 74% celokupnog voća.
Smokve se preporučuju u lečenju astme, kašlja i prehlade. Topli napitak od smokava kuvanih u vodi ili mleku koristi se kod prehlade i upale disajnih puteva.
Za tu svrhu potrebno je oprati dva-tri ploda, koji se preliju čašom mleka i kuvaju na laganoj vatri dok mleko ne dobije braon boju. Pijte tečnost i jedite kuvane smokve 2-3 puta dnevno između obroka. Ovaj tok lečenja, poznat u narodnoj medicini, ne samo da otklanja dosadni kašalj, već i jača imuni sistem pacijenta.
Dnevna doza je 2 kašičice voća na 1 čašu mleka, piti 2 puta. Ispirati grlo napitkom od smokve kod upale desni. Smokva poboljšava stanje želuca i bubrega i služi kao diuretik. Puna je sitnih zrna koja upijaju i izvlače gasove koji su se nakupili u želucu i crevima i ovi organi mogu ponovo da funkcionišu kako treba.
U bolestima kardiovaskularnog sistema, smokve su posebno korisne, jer su bogate kalijumom. Kalijum smanjuje napetost u krvnim sudovima i proširuje ih. Smokva igra važnu ulogu u prevenciji hipertenzije i korisna je kod anemije.
Enzimi sadržani u njoj smanjuju zgrušavanje krvi, sprečavaju stvaranje vaskularne tromboze. Olakšavaju rad srca i pomažu u stvaranju krvnih zrnaca u telu.
Pročitajte više o koristi od smokava i saznajte za šta pomaže čaj od smokvinog lista.
Komentari