Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Rabarbara kao super hrana i lek

Rabarbara kao super hrana i lek

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Rabarbara kao super hrana i lek

Rabarbara je mesnata, jestiva stabljika vrste "raum" i hibrid porodice Poligonaceae koja se kuva i koristi za hranu. Cela biljka je zeljasta i višegodišnja biljka koja raste iz kratkih, debelih rizoma.

Poreklo rabarbare

Istorijski gledano, različite biljke su na engleskom nazvane "rabarbara". Veliki trouglasti listovi sadrže visok nivo oksalne kiseline i antronskih glikozida, što ih čini jestivim. Mali cvetovi su sakupljeni u velike cvasti sa zelenkasto-belim do ružičasto-crvenim listovima.

Poznata kao reubarbarum, što znači varvarski koren, rabarbara je poreklom iz severne Azije.

Čak i u davna vremena, bila je popularna u Kini i južnom delu Rusije u medicinske svrhe. U 18. veku, rabarbara u kulinarstvu je već bila činjenica.

Sastav rabarbare

Rabarbara ima mnoge zdravstvene koristi. Poznato je da rabarbara pomaže pravilnom funkcionisanju probavnog sistema. To je zbog velikog broja dijetetskih vlakana, kao i širokog spektra vitamina, minerala, organskih jedinjenja, antioksidanasa, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan, folnu kiselinu, vitamin B kompleks, kao i gvožđe, kalijum i fosfor.

Rabarbara

Po mnogima, rabarbara je superhrana, ukus rabarbare je slatko-kiseo. Može se konzumirati sveža, pečena ili kuvana.

Korisna svojstva rabarbare

Postoji mnogo razloga da jedemo rabarbaru. Treba je uvrstiti u jelovnik zbog raznovrsnosti mogućnosti pripreme.

Rabarbara ima mnoge zdravstvene koristi. Ona je bogata dijetalnim vlaknima, koja podstiču aktivnost digestivnog sistema, efikasna je u ovoj oblasti i smatra se rešenjem za mnoge probleme sa crevima.

Rabarbara je prirodan i visokokvalitetan izvor mangana sa dobrom biodostupnošću. Poznato je da mangan reguliše nivo šećera u krvi. Iz tog razloga, veoma se preporučuje konzumiranje rabarbare u jelima, posebno u visokokaloričnim jelima.

Zanimljiva činjenica je da pored sosa od rabarbare postoje i kolači sa rabarbarom, pa čak i sladoled od rabarbare.

Rabarbara ima svojstva protiv starenja koja sadrže visoku koncentraciju vitamina A, neutrališu slobodne radikale i odlažu razvoj znakova starenja kao što su bore, gubitak sjaja kože i oštećenje ćelija.

Rabarbara sadrži antivirusne i antifungalne komponente koje pomažu u zaštiti kože od infekcija i uzročnika upala kože, visokokvalitetan i prirodan izvor vitamina C, za koji se zna da blagotvorno utiče na nivo imuniteta tela protiv faktora koji izazivaju bolest.

Desert sa rabarbarom

Rabarbara pomaže da uravnotežite dobro poznate simptome menopauze, kao što su talasi vrućine, prekomerno noćno znojenje i još mnogo toga.

Rabarbara je korisna za održavanje uravnoteženog nivoa holesterola. Dakle, doprinosi opštem zdravlju i zdravlju srca.

Rabarbara je bogata vitaminom K i kalcijumom. Poznati su i priznati po svojoj korisnosti u jačanju kostiju i zuba.

Biljka rabarbara se smatra jednim od povrća sa najnižom kalorijskom vrednošću, u 100 grama rabarbare ima samo 16 kalorija i tako možete uživati u ukusnom povrću i dobroj hrani za organizam i probavni sistem.

Jedinjenja od kojih je napravljena i količina dijetetskih vlakana u njoj poboljšavaju procese varenja i povećavaju sposobnost tela da sagoreva masti i gubi težinu.

Poboljšava funkcije mozga i sprečava degenerativne procese u mozgu kao što je Alchajmerova bolest.

Mnogo više lekovitih svojstava joj se pripisuje od davnina, kada je u Kini počela da se koristi kao laksativ.

Pita sa rabarbarom

Njena upotreba kao sastojka u kulinarskim receptima je novija: kolač od rabarbare ili slatko od rabarbare prvi put su postali popularni u Evropi, gde je ova biljka počela da se uzgaja u prehrambene i medicinske svrhe pre oko pola milenijuma.

Ukus rabarbare je kiselkast, pa se odlično slaže sa desertima i slatkim pecivima. Rabarbara se koristi kao osnova za pitu ili čorbu, može se naći i u receptima za soseve, džemove, palačinke, mafine, kramblove, kolače, torte itd.

Ako ste u iskušenju da eksperimentišete sa ovom biljkom, obavezno probajte:

- rolat od rabarbare i jagode;

- kiš sa rabarbarom i šparglama;

- džem od rabarbare.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest