Rabarbara je mesnata, jestiva stabljika vrste "raum" i hibrid porodice Poligonaceae koja se kuva i koristi za hranu. Cela biljka je zeljasta i višegodišnja biljka koja raste iz kratkih, debelih rizoma.
Poreklo rabarbare
Istorijski gledano, različite biljke su na engleskom nazvane "rabarbara". Veliki trouglasti listovi sadrže visok nivo oksalne kiseline i antronskih glikozida, što ih čini jestivim. Mali cvetovi su sakupljeni u velike cvasti sa zelenkasto-belim do ružičasto-crvenim listovima.
Poznata kao reubarbarum, što znači varvarski koren, rabarbara je poreklom iz severne Azije.
Čak i u davna vremena, bila je popularna u Kini i južnom delu Rusije u medicinske svrhe. U 18. veku, rabarbara u kulinarstvu je već bila činjenica.
Sastav rabarbare
Rabarbara ima mnoge zdravstvene koristi. Poznato je da rabarbara pomaže pravilnom funkcionisanju probavnog sistema. To je zbog velikog broja dijetetskih vlakana, kao i širokog spektra vitamina, minerala, organskih jedinjenja, antioksidanasa, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan, folnu kiselinu, vitamin B kompleks, kao i gvožđe, kalijum i fosfor.
![Rabarbara](https://gradcontent.com/lib/600x350/rhubarb-reven4.webp)
Po mnogima, rabarbara je superhrana, ukus rabarbare je slatko-kiseo. Može se konzumirati sveža, pečena ili kuvana.
Korisna svojstva rabarbare
Postoji mnogo razloga da jedemo rabarbaru. Treba je uvrstiti u jelovnik zbog raznovrsnosti mogućnosti pripreme.
Rabarbara ima mnoge zdravstvene koristi. Ona je bogata dijetalnim vlaknima, koja podstiču aktivnost digestivnog sistema, efikasna je u ovoj oblasti i smatra se rešenjem za mnoge probleme sa crevima.
Rabarbara je prirodan i visokokvalitetan izvor mangana sa dobrom biodostupnošću. Poznato je da mangan reguliše nivo šećera u krvi. Iz tog razloga, veoma se preporučuje konzumiranje rabarbare u jelima, posebno u visokokaloričnim jelima.
Zanimljiva činjenica je da pored sosa od rabarbare postoje i kolači sa rabarbarom, pa čak i sladoled od rabarbare.
Rabarbara ima svojstva protiv starenja koja sadrže visoku koncentraciju vitamina A, neutrališu slobodne radikale i odlažu razvoj znakova starenja kao što su bore, gubitak sjaja kože i oštećenje ćelija.
Rabarbara sadrži antivirusne i antifungalne komponente koje pomažu u zaštiti kože od infekcija i uzročnika upala kože, visokokvalitetan i prirodan izvor vitamina C, za koji se zna da blagotvorno utiče na nivo imuniteta tela protiv faktora koji izazivaju bolest.
![Desert sa rabarbarom](https://gradcontent.com/lib/600x350/reven-cheese-flan.webp)
Rabarbara pomaže da uravnotežite dobro poznate simptome menopauze, kao što su talasi vrućine, prekomerno noćno znojenje i još mnogo toga.
Rabarbara je korisna za održavanje uravnoteženog nivoa holesterola. Dakle, doprinosi opštem zdravlju i zdravlju srca.
Rabarbara je bogata vitaminom K i kalcijumom. Poznati su i priznati po svojoj korisnosti u jačanju kostiju i zuba.
Biljka rabarbara se smatra jednim od povrća sa najnižom kalorijskom vrednošću, u 100 grama rabarbare ima samo 16 kalorija i tako možete uživati u ukusnom povrću i dobroj hrani za organizam i probavni sistem.
Jedinjenja od kojih je napravljena i količina dijetetskih vlakana u njoj poboljšavaju procese varenja i povećavaju sposobnost tela da sagoreva masti i gubi težinu.
Poboljšava funkcije mozga i sprečava degenerativne procese u mozgu kao što je Alchajmerova bolest.
Mnogo više lekovitih svojstava joj se pripisuje od davnina, kada je u Kini počela da se koristi kao laksativ.
![Pita sa rabarbarom](https://gradcontent.com/lib/600x350/reven-strawberry-pie.webp)
Njena upotreba kao sastojka u kulinarskim receptima je novija: kolač od rabarbare ili slatko od rabarbare prvi put su postali popularni u Evropi, gde je ova biljka počela da se uzgaja u prehrambene i medicinske svrhe pre oko pola milenijuma.
Ukus rabarbare je kiselkast, pa se odlično slaže sa desertima i slatkim pecivima. Rabarbara se koristi kao osnova za pitu ili čorbu, može se naći i u receptima za soseve, džemove, palačinke, mafine, kramblove, kolače, torte itd.
Ako ste u iskušenju da eksperimentišete sa ovom biljkom, obavezno probajte:
- rolat od rabarbare i jagode;
- kiš sa rabarbarom i šparglama;
- džem od rabarbare.