bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna ukusne fokače

Tajna ukusne fokače

Fokača sa ruzmarinom

Fokača je tradicionalni italijanski pljosnati hleb, koji se sprema u rerni. Ona može da se ukrasi lekovitim bljkama, povrćem i nizom drugih proizvoda.

U Italiji fokača se pre svega začinjava maslinovim uljem, solju, ponekad aromatičnim biljem, a ze dekoraciju se koristi luk, sir i meso. Ova vrste hleba se koristi i kao prateći za pripremu mnogo vrsta jela kao što je osnova za picu, sendviče itd.

U naše vreme fokača je dobila veliku popularnost i tajna njene pripreme odavno je izašla van granice Apeninskog poluostrva. Smatra se da je ona praroditelj pice.

Postoji bukvalno hiljadu recepata za spremanje ove vrste italijanskog hleba, ali pravi majstorluk u pripremi ukusne pogače je tumačenje tajne za pripremu perfektnog testa.

Da bi bio hrskav i bogatog ukusa, hleb ne treba da pečete u pravougaonim i pljosnatim tepsijama, već u okruglim i širokim. Na taj način testo ne zadržava vazduh u sebi i fokača postaj gušća i tvrda. Čak možete koristiti kalup za torte ili duboki tiganj sa drškom koja može da se skloni.

Drugi važan momenat u pripremi je ponovno mešanje testa, kada ono naraste. Nakon toga oformite samu fokaču i ponovo ostavite na nadođe deset ili dvadeset minuta.

Fokača

Takođe, za još ukusniju fokaču stavite više maslinovog ulja na dno posude u kojoj ćete je peći. Neka masti bude barem 1/10 posude. Na taj naičin maslinovo ulje će se apsorbovati u donjem delu korice pogače za vreme pečenja i ona će postati hrskavija i ukusna.

Kada ste završili sa testom, treba da ukrasite kako biste znali da ste napravili perfektnu fokaču. Ove bukvalno postoji hiljadu varijanti. Možete koristiti sir, luk, različite mesne proizvode, paradajz, paprike, masline i šta sve ne.

Postoje dve specifičnosti. Prvo prstima treba u testu da napravite mala udubljenja. Na taj način će u njega ući dodatni vazduh, što će učiniti hleb mekanijim.

Drugi momenat je samo začinjavanje. Čime god da ukrašavate fokaču, pre pečenja je prelijte smesom od morske soli, maslinovog ulja i iseckanih (po mogućstvu svežih) lekovitih biljki ili začina. Najpopularniji je ruzmarin, ali možete koristiti i bosiljak, pa čak i čubar.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest