Purini u hrani

Nina NordNina Nord
Džedaj
119
Kafa

Purini su jedinjenja koja sadrže azot. Purini takođe uključuju i mokraćnu kiselinu, koja je kranji produkt metabolizma purina. Gomilanje purina i purinskih jedinjenja vodi do gomilanja soli mokraćne kiseline u hrskavici, sudovima, zglobovima i tkivu.

To vodi do gihta - bolesti mišićno-koštanog sistema i bubrega, što je uzrokovano poremećajem metabolizma purina.

Preporučuje se umereno konzumiranje hrane sa visokim sadržajem purina za ljude koji imaju predispozicije za giht i kod odraslih ljudi.

Kafa je jedan od proizvoda sa najvećim sadržajem purina. Meso i proizodi sadrže trideset puta manje purina nego kafa. Apsolutni lider po sadržaju purina je crni čaj - u 100 g se nalazi 2800 mg purina.

Sočivo

Nakon toga kakao - 1900 mg na sto grama, nakon toga kafa, koja sadrži 1200 mg. Čokolada sadrži 620 mg purina, a đžigerica - 95 mg.

Sočivo sadrži 70 mg purina, a jezik - 55 mg. Rečna riba 50 mg, svinjsko meso - 48 mg, kao i teletina.

40 mg purina se nalazi u 100 g pilećeg mesa, a u 100 g guščijeg mesa - 33 mg. Pirinač sadrži samo 18 mg, a paradajz - 10 mg.

Mahunanrke sadrže oko 40 mg purina na 100 mg proizvoda, a krastavci sadrže 6 mg purina.

Norma purina u dnevnom meniju ljudi koji pate od gihra ne treba da prelazi 150 mg, dok kod zdravih ljudi može da dostigne do 800 mg dnevno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest