bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Na koliko stepeni se peku kolači

Na koliko stepeni se peku kolači

Jana G.Jana G.
Početnik
1615
Pečenje kolača

U svakom receptu za kolače se obično daje vreme i temepratura za pečenje deserta. Ali ponekad se u receptima ne pominje vreme i temperatura.

Temperatura na kojoj se peku kolači utiče na krajnji rezultat i od toga zavisi da li će kolač izgledati dobro i da li će se ispeći kako treba.

U protivnom, može se ispeči i čak da izgori spolja, a unutra da ostane živ. Da se to ne bi desilo, treba da znate koje testo se peče na kojoj temperaturi.

Patišpanj kora

Ako pripremate veliki kolač, treba da bude svesni da treba da se peče ravnomerno sa svih strana, a takođe i u unutrašnjosti.

Veliki kolači se peku na temperaturi od 180 do 220 stepeni - polako i duže. Svi kolači se peku u prethodno ugrejanoj rerni.

Za vreme pečenja je dobro da nekoliko puta okrenete pleh, da kolač ne bi zagoreo samo sa jedne strane. Ali ne treba da preterujete sa otvaranjem vrata rerne, da ne bi pao kolač.

Ako se kolač zagori odozgo, unutrašnjost je još živa, pokrijte belim papirom za pečenje, pokvašen vodom ili aluminijumskom folijom.

Narasli kolač

Ako pečete manji kolač, izaberite višu temperaturu od 200 do 250 stepeni, ali o zavisi od vrste kolača. Da bi kolač nadošao, proces pečenja treba da bude brži.

Na srednjoj temperaturi manji kolači se ne paku, već se osuše i počinju da liče na dvopek. Na višim temperaturama kolač postaje zlatast i bolje ispečen.

Kada pečete kolač treba da imate u vidu i testo od kojeg je napravljen. ko treba da pečete samo gornji deo kolača, koji je pokriven puslicama, temperatura treba da bude 110 stepeni. Ako u belancima ima mlevenih oraha, kolač pecite na 180 stepeni dok belanca ne porumene.

Kolač od testa, pripremljenog sa kvascem se peče na 240 stepeni ili manje u trajanju od 45 minuta. Testo od patišpanja se peče na 220 stepeni 30 minuta.

Kolač od lisnatog testa se peče na 220 stepeni u trajanju od pola sata ili 45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest