Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako da skolonimo boju i hemikalije sa kore citrusa?

Kako da skolonimo boju i hemikalije sa kore citrusa?

Lilia AngelovaLilia Angelova
Početnik
14
Kako da sklonimo boju i hemikalije sa kore citrusa?

Citrusi su prava vitaminska bomba. Oni su jedna od najkorisnijih namirnica za čoveka. Omiljeni su milionima ljudi na svetu zbog specifičnog slatko-kiselog, ponekad gorkog ukusa sa čudesnim osvežavajućim kvalitetima.

Pomorandže, mandarine, limun, grejpfrut je deo citrusa koji se nalaze na trpezi cele godine. Nažalost, oni ne rastu na našoj teritoriji, nego se uvoze iz drugih zemanja gde se gaje. Iz tog razloga se beru poluzreli, da bi imali duži rok trajanja i da se ne pokvare za vreme transporta i stajanja u magacinima, voće se tretira parafinom, voskom i svim mogućim štetnim hemikalijama, ne možemo ni da naslutimo to. Osim što su dugotrajni ne trule, imaju i primamljivu glatku, sjajnu koru, koja privlači naše oko kao magnet.

Svakom od nas se desilo da kafa kupuje citruse, nakon dodira sa njima primećujemo da su nam ruke masne ili obojenje. To je zbog sastojaka koje smo pomenuli, sa kojima se obrađuje voće. Evo zašto je važno kako da znamo da skinemo boju i hemikalije, pre konzumiranja omiljenih pomorandži i mandarina, na primer.

U većini slučajeva jedno bezo pranje vodom nije dovoljno da se operu štetni sastojci i veštačke boje.

Kako da skolonimo boju i hemikalije sa kore citrusa?

Evo šta je potrebno da uradite - u odgovarajuću posudu sipajte toplu vodu i potopite voće. Ostavite ih na nekoliko minuta, nakon toga uzmite sunđer za pranje voća i stavite malo sode, počnite da trljate koru citrusa. Nakon što to uradite, potopite u durugu posudu sa prethodno pripremljenim rastvorom vode i vinskog sirćeta. Za kraj operite čistom vodom i možete spokojno da konzumiraite.

Druga varijanta je da operete voće preparatom za pranje sudova, ali on dosta peni i pere se teže.

Mnogi ljudi vode da dodaju kore cistrusa u razna slatka, kolače i deserte koje pripremaju, ali eksperti savetuju da se to radi, nezavisno koliko je dobro oprano. Takođe kada pravite čaj, stavljajte limun, ali bez kore.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest