bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pripremimo okupane kore za pitu?

Kako da pripremimo okupane kore za pitu?

Kore za pitu

Pita spada u najukusnija tradicionalna jela ovih krajeva. Skoro svako od nas čuva tople uspomene iz prošlosti, kada je kao omađijan gledao baku kako iskusno, kroz višegodišnju praksu, sa neverovatnom preciznošću razvlači kore za pitu, koja je pak sa svoje strane imala neverovatan ukus.

Danas su vremena su drugačija i ima svega u svakoj prodavnici, pa je tradicionalna kulinarska umetnost - prava domaća pita, na putu da iščezne, jer sve manje savremenih domaćica mogu ili imaju vremena da same pripreme kore za ovo ukusno jelo.

Kako bismo izbegli ovaj gubitak stare kuhinje, evo nekoliko saveta kako da pripremite sami kore za okupanu pitu.

Za samo testo su vam potrebni sledeći sastojci: 4 jaja, 1kg brašna, 3 kašike ulja i voda.

U veliku posudu izlomite jaja, dodajte ulje i 100 ml vode. Dodajte brašno dok ne dobijete tvrdo testo. Kada je testo gotovo, podelite ga na lopte i ostavite ga pokriveno da odmori oko 20 minuta. Lopte razvucite oklagijom u okrugle kore i potrudite se da budu jednake veličine. Isecite višak testa od svake kore nožem, a ostaci od kore vam mogu poslužiti da razvučete novu koru.

Okupana pita

Dolazi red i na samo kupanje. Razvučene kore presecite na 4 dela. Na vatru stavite veliku šerpu sa vodom. U nju dodajte šaku soli. Kada voda proključa, stavite jednu od kora, izvadite je iz vode i odmah je potopite u hladnu vodu. Nemojte da zaboravite da će vam za pripremu tradicionalne okupane pite trebati i dve neokupane kore - da prvu koru na dnu i poslednju koru na vrhu pite.

Neokupanu koru stavite da dno pleha u kome ćete peći pitu. Na nju stavljate red okupanih kora, posipate ih sirom, stavljate malo maslaca, nakon toga još jedan red kora i tako do kraja.

Na kraju, pokrijte pitu drugom neokupanom korom. Pecite da dnu rerne. Kada pita bude gotova, okrenite je uz pomoć drugog pleha ili tepsije i vratite je u rernu da se ispeče i sa druge strane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest