Mladi luk sa dugačim zelenim, cevastim listovima i nerazvijenom lukovicom, je iz roda Allium. Njegov ukus je manje intenzivan od onog kod drugih vrsta luka, što ga čini odgovarajućim za konzumaciju kako sirov, tako i kuvan, pečen ili na roštilju. Iako je poznat kao prolećno povrće, mladi luk se uzgaja tokom cele godine.
Neki recepti sa mladim lukom iziskuju razdvajanje belih i zelenih delova luka za različite ciljeve. Beli deo ima tendenciju da bude oštrijeg ukusa tako da je generalno najpogodniji za kuvanje.
U međuvremenu, zeleni listovi su mekšeg ukusa, što ih čini predivnim garnirungom ili za sveže salate.
Da biste uživali u ukusu sirovog luka, možete da ga servirate iseckanog u salatama, u salsi ili kao garnirung uz meso, ribu ili drugo povrće, kao i u različitim prolećnim janijama. Može da se uključi u slani keks ili u krompir pire. U kineskoj kuhinji mladi luk se često kombinuje sa đumbirom i belim lukom kao aromatična osnova za mnoga jela.
Kako da kuvamo sa mladim lukom?
- Palačinke sa mladim lukom - jedno od omiljenih jela svih ljudi su palačinke, a palačinke sa mladim lukom postaju još hranljivije i ukusne;
- Mladi luk kao toping uz supu - listovi sitno iseckanog mladog luka, posutog po supi, dodaju boju koja privlači pažnju, kao i pikantan ukus. Možete da koristite beli deo ovog mladog luka zajedno sa drugim sastojcima, sa kojim pravite supu;
- Propržen pirinač sa mladim lukom - prženi pirinač je prijatan, ali u njega takođe možete dodati i mladi luk zajedno sa ostalim povrćem. Nećete pogrešiti;
- Salate sa mladim lukom - dodajte mladi luk u salate kako bi postale još ukusnije;
- Salsa - možete da pretvorite mladi luk u salsu sa minimalnom količinom drugih sastojaka kao što su konzervirani paradajz i prstohvat kajenske paprike (ljuta aleva paprika);
- Sendviči - dodajte mladi luk u svoje sendviče kako biste obogatili njihov ukus;
- Jagnjetina sa mladim lukom - klasika;
- Mladi luk je odličan u dresinzima i sosovima;
- Umaci - ovo korisno povrće je fantastično u receptima za umak kako biste dodali drugačiji ukus. A šta je bolje za žurke od apetitnog umaka od spanaća i domaćih grisina? Jednostavan za spremanje i servira se hladan, savršen za umakanje čipsa, krekera itd.
- Takos - drugi jednostavan recept za mladi luk. Isecite ga i pospite ga po takosu! Takođe možete da ih dodate u salatu koju koristite u takosima.
Komentari