Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da kuvamo sa mladim lukom?

Kako da kuvamo sa mladim lukom?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516167
Šta da skuvamo sa mladim lukom

Mladi luk sa dugačim zelenim, cevastim listovima i nerazvijenom lukovicom, je iz roda Allium. Njegov ukus je manje intenzivan od onog kod drugih vrsta luka, što ga čini odgovarajućim za konzumaciju kako sirov, tako i kuvan, pečen ili na roštilju. Iako je poznat kao prolećno povrće, mladi luk se uzgaja tokom cele godine.

Neki recepti sa mladim lukom iziskuju razdvajanje belih i zelenih delova luka za različite ciljeve. Beli deo ima tendenciju da bude oštrijeg ukusa tako da je generalno najpogodniji za kuvanje.

U međuvremenu, zeleni listovi su mekšeg ukusa, što ih čini predivnim garnirungom ili za sveže salate.

Da biste uživali u ukusu sirovog luka, možete da ga servirate iseckanog u salatama, u salsi ili kao garnirung uz meso, ribu ili drugo povrće, kao i u različitim prolećnim janijama. Može da se uključi u slani keks ili u krompir pire. U kineskoj kuhinji mladi luk se često kombinuje sa đumbirom i belim lukom kao aromatična osnova za mnoga jela.

Kako da kuvamo sa mladim lukom?

Recepti sa mladim lukom

- Palačinke sa mladim lukom - jedno od omiljenih jela svih ljudi su palačinke, a palačinke sa mladim lukom postaju još hranljivije i ukusne;

- Mladi luk kao toping uz supu - listovi sitno iseckanog mladog luka, posutog po supi, dodaju boju koja privlači pažnju, kao i pikantan ukus. Možete da koristite beli deo ovog mladog luka zajedno sa drugim sastojcima, sa kojim pravite supu;

- Propržen pirinač sa mladim lukom - prženi pirinač je prijatan, ali u njega takođe možete dodati i mladi luk zajedno sa ostalim povrćem. Nećete pogrešiti;

- Salate sa mladim lukom - dodajte mladi luk u salate kako bi postale još ukusnije;

- Salsa - možete da pretvorite mladi luk u salsu sa minimalnom količinom drugih sastojaka kao što su konzervirani paradajz i prstohvat kajenske paprike (ljuta aleva paprika);

- Sendviči - dodajte mladi luk u svoje sendviče kako biste obogatili njihov ukus;

- Jagnjetina sa mladim lukom - klasika;

Jagnjetina sa mladim lukom

- Mladi luk je odličan u dresinzima i sosovima;

- Umaci - ovo korisno povrće je fantastično u receptima za umak kako biste dodali drugačiji ukus. A šta je bolje za žurke od apetitnog umaka od spanaća i domaćih grisina? Jednostavan za spremanje i servira se hladan, savršen za umakanje čipsa, krekera itd.

- Takos - drugi jednostavan recept za mladi luk. Isecite ga i pospite ga po takosu! Takođe možete da ih dodate u salatu koju koristite u takosima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest