bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Biljni lignani - zašto su toliko korisni?

Biljni lignani - zašto su toliko korisni?

Krisi KrasimirovaKrisi Krasimirova
Početnik
331
Biljni lignani - zašto su toliko korisni?

Verovatno niste čuli za biljne lignane. Razlog je što su njihove koristi za zdravlje postale poznate relativno skoro, a one tek polako dobijaju popularnost.

Šta su biljni lignani?

Oni prestavljaju vrstu sastojaka u biljkama, koji su poznati kao polifenoli. Ustvari, oni su deo strukture ćelija. Bogati su fitostrogenima koji su važni za hormonski balans u našem organizmu.

Biljni lignani imaju mnoge zdrave koristi. Samo deo njih - nekoliko proučavanja je dokazalo da pomažu održavanju zdrave težine, smanjuju rizik od nekih vrsta raka, među kojima je rak dojke, prostate, debelog creva.

Polifenoli štite i od srčanih bolesti, koji su glavni razlog smrti u razvijenim državama. Oni se brinu o balansu metabolizma - smanjuju rizik od dijabetesa i poboljšavaju insulinski odgovor. Poznati su sa svojim protivupalnim dejstvom zbog bogatog sadržaja antioksidanasa.

Biljni lignani

Biljni lignani se unose kroz biljnu hranu. Najviše lignana se nalazi u semenkama svih vrsta. Redovno konzumiranje lanenog semena, semena bundeve i semena sucokreta je lak i ukusan način da ih nabavimo. Laneno seme ima najbogatiji sadržaj polifenola. Da bi se lakše usvojio, možemo da ga konzumiramo samleveno, zato što je na taj način njihova prerada bolja. Važno je da ih sameljemo neposredno pre konzumiranja, zato što se u protivnom gube njegova korisna svojstva.

Lignanima su takođe bogati i drugi biljni izvodi, koji su bogati vlaknima. To u praksi znači većina povrća, orašastih plodova, intregralnih proizvoda.

Kako deluju biljni lignani u telu.

Oni se povezuju sa estrogenima u telu i deluju na dva načina. Na prvom mestu brlokiraju uticaj estrgena što smanjuje rizik hormonalnih problema, među kojima je i hormonska vrsta raka (dojke, materice, jajnika, prostate). AKo je nivo estrogena nizak, lignani izazivaju njegovu proizvodnju i ne dozvoljavaju organizmu da dostigne disbalans. Zahvaljujući tome oni olakšavaju simtome menopauze i osteoporoze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest