Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lignani - korisna svojstva

Lignani - korisna svojstva

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
329154
Laneno seme je bogato lignanima

Voće i povrće sadrži mnogo korisnih materija. Najkorisnije od njih su polifenoli. Poznatih polifenola je više od 8000. Najveći uticaj na organizam imaju flavonoidi, fenolne kiseline i lignani.

Reč lignani potiče od latinske reči Lignum, koja označava drvo, drvenjača. Lignani su prvi put izolovani 1927. godine.

Naziv lignani dao je Heuors 1936. godine. Godinama naučnici nisu uspevali da izoluju količine lignana koje su neophodne za njihovo proučavanje. Tako se svojstva lignana otkrivaju mnogo kasno nakon njihove izolacije.

Tek poslednjih godina su proučena i otkrivena njihova izuzetna zdravstvena svojstva.

U današnje vreme poznato je više od dvesta predstavnika lignana.

Najveće količine liganana nalaze se u kineskom šisandri, lanenom semenu, susamovom semenu, brokoliju, heljdi, zelenim kulturama i drugom.

Masline su izvor lignana

Nalaze se i u soji, bundevinim semenkama, žitaricama, crnom i zelenom čaju, kafi, krompirima, maslinovom ulju, maslinama i drugom.

Korisna svojstva lignana

Prema poslednjim proučavanjima lignana, oni sprečavaju rak prostate, debelog creva i mlečnih žlezda. Lignani manifestuju svojstva, analogična estrogenima.

Lignani pomažu u borbi sa neurološkom simptomatikom kod menopauze. To su poremećaji sna, vrući talasi, depresija, razdražljivost, glavobolja i drugo.

Oni blagodatno utiču na kardiovaskularni sistem. Lignani smanjuju nivoe holesterola, sprečavaju njegovu oksidaciju i još mnogo toga.

Blagodatno utiču na koštani sistem i na prostatu.

Lignani imaju antioksidansno dejstvo. Mnoge bolesti u današnje vreme su posledica slobodnih radikala. Zahvaljujući svom antioksidansnom dejstvu, lignani su efikasno sredstvo protiv razvoja niza bolesti. Deo ovih bolesti su dijabetes tipa 1 i tipa 2.

Liganani imaju antimikrobno, antioksidansno, antikancefogeno, antifugicidno, protivupalna, stimulirajuće dejstvo na nervni sistem i drugo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest