Seme Lana

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
316814
Laneno seme

Seme lana (Semen Lini) predstavlja seme biljke lan (Linum usitatissimum), koja pripada porodici lana. Stablo lana dostiže visinu od 1.5 m. Ova kultura se odlikuje lancetastim listovima i ljubičastim cvetovima. Seme lana je sjajno i braon, i nalazi se u loptastoj čauri. Lan je kultura, koja se gaji u mnogim delovima sveta /Indija, Baltik, Poljska, i dr./, i iz ovog razloga je seme lana veoma popularna namirnica.

Istorija semena lana

Prema nekim izvorima, samu biljku je čovek počeo da gaji pre više od 7000 godina. Interesovanje za ovu biljku se prvo javilo na Bliskom istoku. U to vreme, seme lana počinje da se koristi kao proizvod u proizvodnji ulja. Laneno seme je bilo cenjeno ne samo zbog hranljivih svojstava. Konzistencija, dobijena iz njega, se koristila kao ulje za lampe. Seme lana je brzo dobilo naklonost Egipćana, Grka i Rimljana, i pretvorilo se u nezamenljivog pomoćnika. Kroz različita doba, ova mala sjajna zrna su služila kao dragocena namirnica, ali i kao cenjen lek.

Postoji legenda da su rimske legije često konzumirale hleb, pripremljen od brašna od semena lana. Na ovaj način, vojnici su uspevali da sačuvaju snagu duže vreme i da lakše podnose umarajuće bitke. Izjave o ovim simpatičnim semenima ne završavaju ovde. Prema nekim tvrdnjama, sam Hipokrat je mnogo cenio svojstva ovog proizvoda. Otac medicine ga je prepisivao, kada se bolesnik žalio na kašalj ili bolove u stomaku. O Karlu Velikom se pak govori, da je insistirao da njegovi potčninjeni jedu cela semena, kako bi bio siguran da su dobrog zdravlja.

Sastav semena lana

Seme lana sadrži mnogo korisnih sastojaka, među kojima su nesumnjivo najpoznatiji omega-3 masne kiseline i lignani. Linolenska kiselina (omega-6) se javlja kao glavna kiselina u ovim malim semenima. Izvor su omega-9 (oleinske kiseline) masnih kiselina, proteina, šećera, karotena, vitamina A, vitamina grupe B, vitamina E i dr.

Mleveno laneno seme

Koristi od semena lana

Laneno seme je među najhvaljenijim namirnicama od strane lekara i dijetologa. Od pamtiveka su nezamenljiv pomoćnik u lečenju nekih bolesnih stanja, kao i u prevenciji nekih. Braonkasta zrna imaju efekat jačanja i bore se protiv upala. Imaju svojstvo da umiruju bol, a isto tako služe kao sredstvo za čišćenje i opuštanje.

U suštini, među najdragocenijim sastojcima semena lana se nalaze sluzaste supstance u njihovom sastavu. One deluju veoma blagotvorno kod pacijenata, sa crevnim problemima, upalama mokraćnih puteva i dr. Iste te sluzaste supstance su se pokazale posebno efektivnima kod suvog kašlja, bronhitisa, upale prostate, dijabetesa, problema sa žučnom kesom i dr. Savremena istraživanja pokazuju da seme lana pozitivno utiče na aterosklerozu.

Većina stručnjaka je mišljenja, da konzumacija semena lana štiti od problema sa srcem, infarkta, moždanog udara, različitih vrsta raka, uključujući rak grudi i rektuma. Proizvod pomaže takođe i kod lečenja astme, a osim toga, povoljno utiče na ljude sa oslabljenim vidom. Naučnici su kategorični, da žene, koje pate od predmenstrualnog sindroma, treba u ishranu da uključe seme lana, jer ima svojstvo da olakša ovaj težak trenutak u mesecu i da ublaži neprijatne simptome. U stvari, pripadnice nežnijeg pola bi trebalo da posvete posebnu pažnju semenima lana, jer postoji tvrdnja da jačaju kosu i nokte.

Konzumiranje semena lana

Obično se uzimaju dve do četiri kašike semena lana na dan. Može se dodati i u druge namirnice, na primer, u različite vrste muslija, salata, peciva, deserata. Preporučuje se da semena budu usitnjena ili samlevena, da bi organizam mogao lakše da usvoji korisne supstance. Seme lana može da se konzumira i u obliku ulja. U tom slučaju, preporučena dnevna doza je jedna kašika.

Sakupljanje i čuvanje semena lana

Semena biljke Linum usitatissimum se skupljaju, kada budu potpuno zrela. Čiste se od otpadaka i stavljaju na sunčano mesto, da mogu da se osuše. Dobar efekat se postiže, ako se koristi sušilica. Obično se suše na temperaturi do 45 stepeni. Osušeno seme je braon boje, sa sjajnim omotačem i bez posebnog mirisa. Prilikom žvakanja je sluzasto. Preporučuje se čuvanje na tamnom i suvom mestu.

Seme lana u narodnoj medicini

Hleb sa lanenim semenom

Seme lana blagotvorno deluje kod nekih kožnih problema kao što su upale, otoci, opekotine. U lečenju ovih stanja se koriste usitnjena semena. Dobijene mrvice ili brašno se sjedinjuju sa vrućom vodom, nakon čega se postavljaju na gazu. Gaza se stavlja na povređenu zonu. Kod opekotina, narodna medicina savetuje da se koriste usitnjena semena lana u kombinaciji sa belancem. U ovom slučaju, uzimaju se jednake količine oba proizvoda. Pozitivan efekat se primećuje nakon samo nekoliko procedura.

Semena lana se mogu koristiti i kao lek, u obliku proceđene vode. U tu svrhu, jedna do dve kašike semena se usitnjava i preliva hladnom vodom (oko 200 ml). Nakon što smesa odstoji ovako 2-3 sata, semena se uklanjaju ceđenjem, a tečnost se pije. Od semena lana se priprema i čaj. U ovom slučaju, dve kašike usitnjenog semena lana se kuva u 500 ml vode, oko desetak minuta. Nakon toga, čaj se proceđuje i ostavlja da se ohladi. Napitak se uzima po pet puta na dan, dvadeset minuta pre jela.

Seme lana u kulinarstvu

Nakon što se proslavilo kao isključivo zdrava namirnica, seme lana je počelo da se sve više koristi u ishrani mnogih. Zbog svoje strukture i nenametljivog ukusa, može se dodati u praktično sve vrste jela. Mlevena semena se stavljaju u salate, sosove, doručak od žitarica, proizvode od testa, slatkiše, jela sa mesom.

Ljubitelji zdrave ishrane ga rado stavljaju u svoje energetske šejkove i smutije. Kada upotrebljavate ovaj proizvod u kuvanju, ipak se preporučuje da imate u vidu neke njegove osobenosti. Kod termičke obrade, usitnjena zrna stavite pred kraj, da bi se kasnije njihov efekat bolje osetio.

Štetnost od lanenog semena

U suštini, seme lana se ne smatra opasnim za ljude. Međutim, nije isključeno da se, kod preterane konzumacije, jave nadutost, gasovi, mučnina, gastrointestinalni poremećaji, i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas