Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»10 neverovatnih koristi od zdrave ishrane

10 neverovatnih koristi od zdrave ishrane

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
1433

Konzumiranje raznovrsne hrane koja je zapravo neprerađena i prirodna hrana je od velike koristi za vaše telo.

Hrana igra vitalnu ulogu u održavanju funkcionisanja našeg tela, ali koje su manje poznate koristi zdrave i hranljive ishrane?

Bolje varenje

1. Lisnato zeleno povrće sadrži mnogo vlakana, koja deluje kao četkica za čišćenje creva. Ono pomaže u smanjenju apsorpcije toksina u telu i takođe mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i hipertenzije.

Studija pokazuje da konzumiranje 30 grama vlakana dnevno može smanjiti rizik od raka dojke. Ona takođe mogu smanjiti rizik od raka jajnika za skoro 20%. Povrće koje je najbogatije vlaknima je kupus, kelj, spanać, prokelj, artičoke, brokoli, zelena salata i celer.

2. Zdrave, sirove masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, orasima i slatkom krompiru, takođe su dobre za održavanje zdrave sluzokože želuca. Ako patite od zatvora, povećanje količine dobrih masti koje jedete može pomoći. Kokosovo ulje i maslinovo ulje su takođe dobri izvori prirodnih masti.

Smanjenje težine

3. Ako jedete više voća i povrća, duže ćete biti siti, što znači da će biti manje verovatno da ćete biti u iskušenju da jedete grickalice sa visokim sadržajem masti i šećera.

4. Voda može pomoći u obuzdavanju prejedanja. Često pogrešno shvatamo žeđ i mislimo da je to glad, tako da ispijanje više vode može pomoći u kontroli ishrane.

Kvalitet života

5. Istraživanja pokazuju da loša ishrana može dovesti do problema sa spavanjem. Ključni hranljivi sastojci kao što su vitamin B6 i magnezijum su neophodni za zdrav san. Ovi hranljivi sastojci se nalaze u masnoj ribi i integralnim žitaricama.

6. Ishrana može uticati na vaš seksualni život. Hrana koja je bogata vitaminom C i aminokiselinama, kao što su smokve i lubenica, može vam dati podsticaj u spavaćoj sobi.

Prevencija bolesti

7. Biljna hrana, mahunarke i orašasti plodovi imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti tela od uticaja zagađenja životne sredine.

8. Zeleno lisnato povrće kao što su kelj, zelena salata, kupus i spanać može podržati razvoj zdravih ćelija, što pomaže u prevenciji bolesti.

9. Namirnice poput belog luka, kiselog mleka i jogurta su važne za jačanje imunološkog sistema.

10. Ishrana bogata povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama može biti ključna za smanjenje rizika od raka dojke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji