Konzumiranje raznovrsne hrane koja je zapravo neprerađena i prirodna hrana je od velike koristi za vaše telo.
Hrana igra vitalnu ulogu u održavanju funkcionisanja našeg tela, ali koje su manje poznate koristi zdrave i hranljive ishrane?
Bolje varenje
1. Lisnato zeleno povrće sadrži mnogo vlakana, koja deluje kao četkica za čišćenje creva. Ono pomaže u smanjenju apsorpcije toksina u telu i takođe mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i hipertenzije.
Studija pokazuje da konzumiranje 30 grama vlakana dnevno može smanjiti rizik od raka dojke. Ona takođe mogu smanjiti rizik od raka jajnika za skoro 20%. Povrće koje je najbogatije vlaknima je kupus, kelj, spanać, prokelj, artičoke, brokoli, zelena salata i celer.
2. Zdrave, sirove masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, orasima i slatkom krompiru, takođe su dobre za održavanje zdrave sluzokože želuca. Ako patite od zatvora, povećanje količine dobrih masti koje jedete može pomoći. Kokosovo ulje i maslinovo ulje su takođe dobri izvori prirodnih masti.
Smanjenje težine
3. Ako jedete više voća i povrća, duže ćete biti siti, što znači da će biti manje verovatno da ćete biti u iskušenju da jedete grickalice sa visokim sadržajem masti i šećera.
4. Voda može pomoći u obuzdavanju prejedanja. Često pogrešno shvatamo žeđ i mislimo da je to glad, tako da ispijanje više vode može pomoći u kontroli ishrane.
Kvalitet života
5. Istraživanja pokazuju da loša ishrana može dovesti do problema sa spavanjem. Ključni hranljivi sastojci kao što su vitamin B6 i magnezijum su neophodni za zdrav san. Ovi hranljivi sastojci se nalaze u masnoj ribi i integralnim žitaricama.
6. Ishrana može uticati na vaš seksualni život. Hrana koja je bogata vitaminom C i aminokiselinama, kao što su smokve i lubenica, može vam dati podsticaj u spavaćoj sobi.
Prevencija bolesti
7. Biljna hrana, mahunarke i orašasti plodovi imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti tela od uticaja zagađenja životne sredine.
8. Zeleno lisnato povrće kao što su kelj, zelena salata, kupus i spanać može podržati razvoj zdravih ćelija, što pomaže u prevenciji bolesti.
9. Namirnice poput belog luka, kiselog mleka i jogurta su važne za jačanje imunološkog sistema.
10. Ishrana bogata povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama može biti ključna za smanjenje rizika od raka dojke.
Komentari