bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Crveni krompir - šta treba da znamo o njemu?

Crveni krompir - šta treba da znamo o njemu?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3394
Crveni krompir - šta treba da znamo o njemu?

Krompir je jedno od prvih povrća koje je prenešeno u Novi svet, odlično se adaptira na evropsko zemljište i brzo nalazi mesto među najomiljenijom hranom od strane ljudi.

Postoji oko 4 hiljade sorti krompira na svetu. Orijentisane među ovom ogromnom raznolikošču je prema njihovom stilu uzgoja, koji je direktno povezan sa izborokm pogodnog tla: vreme njihovog prikupljanja, kvalitet ukusa, hranljiva vrednost i boja.

Kod nas je rasprostranjeno oko 70 poznatih sorti, poseban interes je crveni krompir zbog svoje nestandardne boje. Ustvari, crvena sorta nije nešto novo, ona je kod nas odavno poznata i gajeni su glavno kao krompir za pečenje.

Crveni krompir je ima koru roze/crvene boje, a meso im je svetložuto/žuti. Jedinstvenog su ukusa i odgovarajući za pečenje, pošto se lako raspadaju prilikom termičke obrade.

Najtraženija sorta crvenog krompira je Brigit. Spada u srednje rane sorte, odlično prilagođena našem tlu i atmosferskim uslovima, pošto je veoma otporna na glavne bolesti krompira.

Pečen crveni krompir

Krtole koje se formiraju su krupne i veoma krupne. Kora je svetlocrvena, sa zasićenom žutom unutrašnjosti. Čuva se dobro dugo vremena, a kvalitet ukusa i njegov atraktivni izgleg ga čini odgovarjaućim i u domaćim uslovima, ali i u ugostiteljskom biznisu. Odgovarajući je za salate i kvuana jela sa krompirom.

Sorta Kondor predstavlja crvene sorte svetložute unutrašnjosti i dobrih kvaliteta ukusa. Ovaj krompir je odgovarajući za pečenje, kuvanje i prženje. Nejgov pravilan oblik ga čini udobnim za čišćenje i sečenje. To je takođe krupna sorta, ali srednje dužine. Otporni su na sušenje i odgovarajući za čuvanje i konzumiranje tokom zime.

Red Skarlet je sorta crvenog krompira koja je veoma popularna i selektovana je u Holandiji, smatra se za jedan od najboljih dostignuća. Osnovna prednost je što brzo zri, to je rana sorta. Može se konzumirati tek nakon 45 dana nakon sejanja, a masnovno čuvanje je nakon 70-80 dana. Veoma je otporan na bolesti, štetočine i sušenje, a odličan komercijalni izgled ovog povrća nije važan. Srednje je veličine sa crvenom kožom, a unutrašnjost je nežno žuta. Prilikom termičke obrade se ne prekuva, a unutrašnjost ne menja boju.

Ako imate crveni krompir pri ruci, možete lako napraviti krompir iz rerne, sotirani krompir, zapečeno jelo od krompira, rolat od krompira i ćuftice od krompira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest