Brašno je jedan od temeljnih elemenata na kojima se zasnivaju najpoznatiji i široko popularni recepti u svetu. Glavna uloga brašna je da daje teksturu, gustinu i volumen jelima.
Brašno koje se samo diže je posebna vrsta brašna koja uključuje dodat kiseli agens, kao što je prašak za pecivo ili soda bikarbona. Ova vrsta brašna se često koristi u kulinarskoj industriji zbog svog bogatog ukusa i nutritivnih kvaliteta.
Brašno koje se samo diže često primenjuje u receptima gde je vreme ograničeno i nije potrebno čekati da se testo digne ili dugo pečenje. To je zgodan i praktičan proizvod sa univerzalnom i jednostavnom primenom.
Kako se pravi brašno koje se samo diže?
Proces pravljenja brašna koje se samo diže relativno je jednostavan i zahteva samo dva glavna sastojka: brašno i kiselo sredstvo kao što je prašak za pecivo ili soda bikarbona.
Obično se koristi obično belo brašno, ali se po želji može koristiti i celuloza, pšenica ili druga specifična vrsta brašna prema vašim ličnim preferencijama.
Za kiselo sredstvo u procesu spremanja postoje različite alternative kao što su prašak za pecivo (mešavina kiseline i baze) ili soda bikarbona, koje reaguje sa kiselinom i proizvode ugljen-dioksid za podizanje testa.
Proces pripreme brašna koje se samo diže počinje merenjem sastojaka i pridržavanjem odnosa između njih. Za svaku šolju brašna (oko 120 grama) dodajte 1 ½ šolju praška za pecivo ili sode bikarbone (oko 4 grama).
Sledeći korak je dobro pomešati brašno sa kiselim sredstvom (prašak za pecivo ili soda bikarbona) u velikoj posudi kako bi se osigurala ravnomerna raspodela sastojaka.
Nakon što se smesa dobro promeša, može se skladištiti u posudama koje čuvaju vazduh ili u zatvorenim kesicama za skladištenje.
Brašno koje se samo diže je izuzetno univerzalno i korisno u kulinarstvu, jer može poboljšati teksturu i ukus mnogih vrsta hrane. Evo nekih od najčešćih upotreba brašna koje se samo diže:
Za šta se koristi brašno koje se samo diže
Hleb i proizvodi od testa
Brašno koje se koristi u receptima za hleb i pogačice olakšavajući proces pripreme, kao i za skraćivanje vremena dizanja testa i vremena pečenja.
Poslastice i kolači
U receptima za mufine, kolače, keks i druge poslastice, brašno koje se samo diže stvara vazdušastiju teksturu i mekoću, čineći peciva mekšima i ukusnijima.
Palačinke i vafli
Brašno koje se samo diže je idealan sastojak u receptima za pravljenje vazdušastijih i laganijih palačinki ili vafli koji su mekši.
Pogače
Za brzi hleb, brašno koje se samo diže je odličan izbor jer ih čini lakšim i bržim za konzumaciju.
Peciva i rolati
Za peciva i rolate koji ne zahtevaju dugo dizanje i pečenje, brašno koje se samo diže može biti odličan izbor za postizanje željene teksture i ukusa.
Brzi recepti sa brašnom koje se samo diže
Brašno koje se samo diže je poželjno u brzim i jednostavnim receptima, gde je potrebno kraće vreme pripreme i pečenja. Može se koristiti za pripremu brzih kolača ili za pripremu jednostavnih pica za brzo pečenje.
Komentari