Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najpopularniji indijski začini

Najpopularniji indijski začini

AdminAdmin
Glavni urednik
24335
Najpopularniji indijski začini

Indija ima bogate kulinarske tradicije, a indijska kuhinja je poznata po svojim jedinstvenim egzotičnim ukusima. Klima i prirodni resursi u zemlji omogućavaju proizvodnju izobilja začina, koji se koriste kako u svakodnevnim jelima, tako i u delikatesima.

Zapravo većina poznatih svetskih začina vodi poreklo iz Indije, koja je jedan od najvećih izvoznika začina u globalnim razmerama.

Saznajte više o specifičnostima najpopularnijih indijskih začina i dodajte sofisticiranost i egzotiku jelima, nadahnutim Južnom Azijom.

Kari

Najpopularniji indijski začini

Kari je indijski začin koji se možda najviše koristi. On ima jak, pikantan, polu-sladak ukus. Ovaj začin se dobija od listova kari drveta. Ponekad se listovi koriste i sveži, ali u većini slučajeva oni se suše i od njih se pravi prah.

Postoji neke sorte ovog indijskog začina. Kao što je na primer crveni kari, koji se koristi u pripremi određenih delikatesa. Mogu da se nađu još i kari tečni ekstrati i pasta kari.

Najpopularniji indijski začini

Kardamon

Najpopularniji indijski začini

Ovaj začin se dobija od svežih zelenih mahuna kardamona. Semenke koje se nalaze u ovim mahunama se samelju i u većini slučajeva se koriste kao aromatični dodatak nekim vrstama čajeva. Ovaj indijski začin se još koristi i za začinjavanje pirinča i pečenih jela. Kardamon je jedan od najskupljih začina u svetu.

Najpopularniji indijski začini

Kumin

Kumin Indijci izvlače iz posebnog zbunja, koje je karakteristično za njihovu zemlju. Zrnca kumina koja po veličini i teksturi liče na zrna kima, ponekad se i cela koriste u kuvanju. Ovaj začin ima sladak, blago pikantan i oštar ukus.

Najpopularniji indijski začini

Korijander

Korijander se pravi od biljke, koja pripada biljkama porodice šargarepa. Listovi biljke su poznatiji kao kantarion, a semenke su te koje nazivamo korijander. Korijander ima ukus koji ide od slatkog ka gorkom, sličan je onom kod kore pomorandže.

Najpopularniji indijski začini

Šafran

Šafran je takođe jedan od najsupljih delikatesnih začina u svetu. On se dobija od cveta koji raste jedino u Aziji i ima čudan i jak ukus. Visoku novčanu vrednost šfrana su predodredile okolnosti da je za jedan kilogram suvog šafrana potrebno 110 000-165 000 cvetova, koji se dobijaju od zasađene površine veće od dva fudbalska terena. U zapadnim zemljama prosečna maloprodajna cena je otprilike 1550 evra po kilogramu.

U Indiji ovaj začin se koristi za začinjavanje pirinča, slatkiša i sladoleda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest