bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvamo kruške?

Kako da čuvamo kruške?

Nina NordNina Nord
Džedaj
10722
Kruške

Kruške se čuvaju teže nego jabuke, jer imaju kraći rok trajanja kod temperaturnih promena i promene vlažnosti vazduha. Ali ako poštujete pravila i uslove za čuvanje ovog ukusnog jesenjeg voća, možete da jedete sočne kruške, pune vitamina, značajno duže vreme.

Najbolji uslovi za čuvanje krušaka je temperatura oko nula stepeni i vlažnosti vazduha od oko 85 procenata. Kod čuvanja krušaka ne treba dozvoliti velike temperaturne promene u prostoriji u kojoj se čuvaju, jer će to da izazove pojavu kapljica po površini voća i njihovo brže kvarenje.

Čuvanje krušaka u prostorijama sa temperaturom iznad nule smanjuje rok njihovog trajanja. Rok zavisi i od stanja samih plodova i od zrelosti samog voća. Treba da čuvate samo kruške, koje nisu potpuno zrele, ali nisu ni potpuno zelene.

Kruške treba da se beru veoma pažljivo, kako se ne bi oštetile mehanički. Drške ne treba kidati, jer to veoma skraćuje rok čuvanja ovog voća. Plodovi sa otkinutim drškama počinju da se kvare i nemaju šansu da se se čuvaju čak i dve nedelje.

Kada se kruške uberu, treba ih sortirati po veličini, stepenu zrelosti, a plodovi koji imaju oštećenja ili su počeli da se kvare se bacaju ili se koriste samo sdravi delovi za pripremu slatka ili kompota.

Žute kruške

Kruške spremne za skladištenje se ređaju u gajbice. Dno i stranice gajbica se oblažu čistim papirom. Kruške se ređaju sa drškama na gore ili na stranu i između redova krušaka se stavlja papir, kako se ne bi dodirivale. Dobro je da kruške ređate u najviše tri reda.

Najbolje je da se kruške čuvaju na provetrenom mestu. Kod dobrog čuvanja, kruške mogu da izdrže do četiri meseca. Redovno proveravajte kruške, jer postoji mogućnost da se neki plodovi pokvare i da na taj način pokvare i druge.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest