Integralni hleb

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196160
Integralni hleb

Integralni hleb je jedna od najvrednijih namirnica, ako je napravljen od kvalitetnih sastojaka i ne sadrži suvišne sastojke kao što su to stabilizatori, pojačivači ukusa i arome i konzervansi. U suštini, integralni hleb predstavlja vrstu hleba za koju se koristilo brašno sa celim zrnima. On je izvor korisnih hranljivih materija u ishrani savremenog čoveka.

Prema statisici, konzumacija zdravih vrsta hleba, među kojima se nalazi i integralni, se nadinamičnije razvija na tržištu. Ove vrste hleba čine 20% konzumacije kod nas, dok je pre 5 godina taj postotak bio jedva 5 - 6%.

Tajna integralnog hleba se krije u tome što se pravi od celog zrna, u kome se nalaze sva prirpdna vlakna, vitamini, minerali i korisne materije koje su važne za organizam i daju mu potrebnu energiju.

Ražani hleb

Postoje različite vrste integralnog hleba, ali zajedničko za sve je da se prave od celih zrna. Neki od ovih proizvoda mogu biti smesa od većeg procenta integralnog brašna i u manjim količinama - belog brašna. Samo 100% integralni hleb garantuje da je sve korisno što se nalazi u njegovom zrnu. Među namirnicama sa deklaracijom "integralni" možete videti - pšenični integralni, raženi integralni i integralni hleb za raznim zrnima, sa dodacima raznih semenki (lan, mak, susam, ovas i druge), sa vitaminima i vlaknima.

Integralni hleb se razlikuje od ostalih i po načinu proiuvodnje. Po pravilu, za njegovo pravljenje se koriste isitnjena pšenična zrna, takođe poznata i kao pšenični griz, pa se na taj način garantuje očuvanje svih sastojaka zrna u normalnom prirodnom odnosu. Obično ovakva vrsta hleba se manje prerađuje, što ga čini skoro u potpunosti prirodnom namirnicom.

U nemaškoj se proizvodi hleb u koji se dodaje minimalna količina kvasca i koji se ostavlja d nekoliko dana sam naraste na tepmeraturi od 25 stepeni i bez direktnog dodira sa vazduhom i tek nakon toga se peče. To daje hlebu prijatan i kiselkast ukus.

Integralni hleb ima specifičnan ukus i aromu, gušću strukturu od belog i blago vlažnu sredinu. Kvalitetan hleb od integralnog brašna treba da se proizvodi od brašna tipa 1850. Ovaj tip brašna i namirnice koje se prave od njega imaju niži glikemijski indeks, što je od koristi dijabeticima i osobama koje žele da smršaju. Integralni hleb se smatra dijetetskim proizvodom.

Sastav integralnog hleba

Хляб

U 100 g integralnog hleba ima 54.6 g ugljenih hidrata, 7.8 g proteina, 0.2 g masti, raznih vitamina i oko 100 - 250 kalorija u zavisnosti od vrste. Kod industrijske proizvodnje integralnog hleba se dodaje više pšenični skrob, susam, mak, lan, suncokretove semenke, ovsene pahuljice, zrna soje - 10% kiselog raženog testa, ekstrakt slada, presovan kvasac, jodirana so i razni pojačivači ukusa (enzimi; antioksidansi - askrobinska kiselina (vitamin C); emulgator. natrijum sterol laktat; kalcijum propionat) i drugi.

Važan sastojak integralnih namirnica u obliku ugljenih hidrata su vlakna (celuloza, hemiceluloza, pektini, lignini, itd.). U većini se ne mogu usvojiti od strane organizma, ali regulišu rad creva.

Nedostatak vlakana u organizmu povećava rizik od gojaznosti, hornične konstipacije, hemoroida, raka debelog creva, crevne divertikuloze. belančevine u integralnom hlebu balansiraju slaganje aminokiselina ili drugačije rečeno - kvalitet opšeg unosa belančevina.

Odabir i čuvanje integralnog hleba

Kada birate integralni hleb u prodavnici, prvo i osnovno pravilo je da obratite pažnju na sadržaj - koliko sadrži inegralnog brašna, da li ima dodavanja i drugih vrsta brašna ili drugih pojačivača ukusa. Sledeći kriterijum je u vezi sa teksturom samog hleba - specijalisti su kategorični da pravi integralni hleb, kada se pritisne, ne vraća se u prvobitni oblik. Kada se koriste veštačke boje, hleb ima penastu strukturu.

Integralni hlepčići

Jedan lak i brz način da proverite kvalitet kupljenog hleba je da stavite krišku u čašu vode. Ako hleb sadrži talog kafe, karamel ili druge boje, voda će se obojiti. Kvalitetan integralni hleb ne može da oboji vodu.

Rok trajanja je uglavnom naznačen na pakovanju, ali se često dešava da i kada mu istekne rok, hleb se ne kvari. To je takođe znak da u njemu ima raznih konzervanasa. Možete čuvati hleb u frižideru i tako mu povećati rok trajanja, ali treba da bude zavijen u foliju.

Koristi od integralnog hleba

Integralni hleb je koristan za osobe sa dijabetesom. Redovnom konzumacijom kvalitetnog hleba se može smanjiti težina, sniziti nivo šećera u krvi, nivo glikoliziranog hemoglobina, triglicerida i drugih indikatora.

Integralni hleb

Integralne namirnice mogu pozitivno uticati na konstipaciju, kao i holesterol, eliminišući ga iz tela putem creva. Dijetolozi deci iznad 3 godine starosti preporučuju konzumaciju integralnog hleba. Kao kvalitetna namirnica, pravi i prirodni integralni hleb ima pozitivne efekte na rad srca, održavanje normalne težine, poboljšava varenje i daje bolji tonus i energiju. Sve to zajedno utiče na raspoloženje i samopouzdanje čoveka.

Štetnost integralnog hleba

Iako je u većoj meri koristan, integralni hleb može biti i rizičan za osobe sa povišenim šećerom i za one osobe koje su osetljive na insulin, a to je čest slučaj ako se radi o nekvalitetnom hlebu. To je razlog zašto dijabetičari treba više da obraćaju pažnju i da ne veruju svakom proizvodu koji je označen kao "integralni". Sa druge strane se dovodi u pitanje i količina vlakana, jer samo u umerenim količinama su vlakna korisna za organizam i peristaltiku, ali previše vlakana može dovesti do eliminacije vrednih minerala iz organizma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas