Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Konzerviranje paradajza

Konzerviranje paradajza

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1521
Turšija sa paradajzom

Došao je period pravljenja najrazličitijih konzervi i turšija. Paradajz se koristi u dosta gozbi i konzerve od ovog povrća su obavezne.

Sterilišu se lako. U nekim receptima se dodaje više sastojaka kao što je luk, peršun ili neki drugi začin.

Za one koji ne vole začine i luk, postoje recepti koji sadrže samo paradajz. Osim toga, zavisi da li želite oljušten ili neoljušten paradajza - ustvari, proces ljuštenja nije uopšte komplikovan, dovoljno je da ne pripremate mnogo konzervi, pošto će to sigurno usporiti. Evo kako možete da pripremite paradajz kod kuće.

Turšija od paradajza

Sterilizovani ljušteni paradajz

Potrebni sastojci: 5 kg zrelog paradajza, 5 listova celera, 3 glavice luka, so.

Način pripreme: odaberite prvo mekši paradajz i isecite na četvrtine. Nakon toga posolite i ostavite na vatri u odgovarajućoj posudi da se dinstaju.

U njih dodajte luk, sitno iseckan, kao i ilistove celera. Ostavite desetak minuta na vatri, nakon toga izgnječite na pire.

Konzerviranje paradajza

Preostali paradajz oljuštite, a to je najlakše ako ga blanširate. Stavite na nekoliko sekundu u vrelu vodu, nakon toga izvadite i pokvasite hladnom vodom. Na taj način se veoma lako ljušti.

Nakon toga dobro poređajte u odgovarajuće tegle i prelijte toplim paradajz pireom - tečnost treba da dođe do 1 cm ispod ivice tegle. Zatvorite poklopce i sterilizujte oko 15-20 minuta.

Ako ne volite celer ili vam se čini kao neodgovarajući začin, možete ga zameniti peršunom. Ako ga stavljate, potrebno je da ga dinstate zajedn osa lukom i peršunom. Sledeći recept koji vam predlažemo je peršun, bez luka. Evo šta vam je potrebno;

Sterilizovani paradajz

Potrebni sastojci: paradajz, so, peršun.

Način pripreme: deo paradajza sameljite, a preostali isecite na četvritne. Komade paradajza stavite u tegle i odozgo prelijte sokom od paradajza. Nakon toga zatvorite tegle i kuvajte 10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest