Kardamon

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196203
Kardamon

Zbog ženskog imena kardamon je u južnoj Indiji dobio nadimak "Carica začina". Kardamon je egzotični začin, koji ima ogromnu primenu u istočnoj kuhinji, a takođe i u lečenju nekoh oboljenja. Poslednjih nekoliko decenija kardamon se sve više primenjuje i na našim prostorima. Ukus kardamona je pikantana sa jakom aromom. On spada u familiju đumbira (Zingiberaceae). Latinski naziv kardamona je Elettaria cardamomum i zbog toga se ponekad umesto kardamon, ova biljka piše kao kardamom.

Kardamon je višegodišnja biljka, koja dostiže visinu između 1.8 i 3, 6 metara. On formira zelene mahune sa semenom, mahune se suše, a seme koristi u kulinarstvu celo ili samleveno. Boja semena varira od zelenkasto-braon do crne, i do veštački belog semena. Smatra se da je zeleni kardamon najkvalitetniji i najskuplji je, a braon se smatra nekvalitetnijim. Bela zrna kardamona se smatraju najlepšima, a dobijaju se izbeljivanjem crnog kardamona.

Istorija kardamona

Kardamon je starinski začin, u Indiji je poznat stotinama godina pre nove ere. Ovaj specifični začin vodi poreklo iz tropskih džungli indije, Šri Lanke, Malezije i Sumatre. Prema zvaničnim podacima u Evropu je donet prvi put oko 1200.g., ali istina je da se na Starom kontinentu kardamon pojavio još sa trgovačkim karavanima od Istoka prema Staroj Grčkoj i Rimu.

Čak i Hipokrat u svojim delima piše o osobinama kardamona. On opisuke biljku, koja raste u Južnoj Indiji i stiže u Staru Grčku zahvaljujući trgovini sa Istokom. Još u početnoj fazi njegovog rasprostranjivanja kardamon je bio poznat po brojnim korisnim svojstvima za čoveka. Osim što mu se pripisivala moć afrodizijaka, on je primenjivan i u proizvodnji parfema. U srednjem veku crkva ga je zabranjivala, pošto su ga sveštenici definisali kao sladostrasnu biljku.

Danas se kardamon gaji u Nepalu, na Tajlandu i u centalnoj Americi, a 60% svetske proizvodnje kardamona izvozi se u arapskim zemljama. Jugozapadnoj Aziji i Severnoj Africi. Kardamon ima dosta jak, specifičan i neponovljiv ukus, praćen veoma jakom aromom. Dobro je kardamon čuvati u mahunama, pošto posle mlevenja seme gubi svoju aromu.

Seme kardamona

Sastav kardamona

Kardamon sadrži dosta kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma i fosfora. U njemu se nalaze vitamini B1, B2 i B3. Među aktivnim komponentama su kamfor, nerolidol, linalol, bornilacitat.

Kuvanje sa kardamonom

Kardamon je dosta skup začin. On je n drugom mestu po svojoj ceni, odmah iza začina šafran, a neki ga smatraju trečim, jer je iza vanile. Ipak, nekoliko zrna kardamona poptpuno je dovoljno da začini celo jelo. Kardamon se koristi u indijskoj i azijatskoj kuhinji ceo ili mleven. Umesto da se samelju zrna, u kuvanju se često koriste cele slepljene mahune.

Mleveni kardamon je osnovni sastojak karija. Tradicija bliskog istoka je da se kardamon stavi u kafu, a u drugim zemljama, kao u Iranu, koriste ga u čaju. Posebna čast u beduinskoj kući je da se gost počasti kafom sa kardamonom. U Indiji ga dodaju u biljne čajeve, nazvani Jogi čajevi. Indijska oblast Sikim je prva po proizvodnji ovog začina u zemlji.

Zbog jakog ukusa i arome kardamon trena da se koristi u veoma malim količinama. U Skandinavskoj kuhinji je omiljen u pripremi pečenih jela. U arapskim zemljama se koristi kao začin kako u lokalnim slatkišima kao u orijentalnoj alvi, tako i u slanim jelima od pirinča i mesa, poznatom pilavu.

U Indiji je kardamon obavezan sastojak karija i garam-ulja. Iako je u Evropi malo poznat, ima široku primenu u Nemačkoj, gde se koristi za pripremu kolača. Skandinavske zemlje ostaju najveći evropski uvoznici kardamona. Tamo se istočnjački začin koristi u pripremi kolača, hlebova i pečenih biskvita, ali i nekih kobasica.

Korisnost od kardamona

Kardamon začin

Osim što je unikatni začin, kardamon je korišćen i kao lek. Prema drevnom hindustanskom učenju Ajurvedi, kardamon ima snagu da napravi karatter čoveka blažim, da izbegava konflikte i prašta uvrede. Njegovom upotrebom preovlađuju se konflikti u porodici i gradi se tolerancija prema neprijatnim ljudima.

Kardamon otklanja i naporne misli o nepotrebnim kupovinama - kaže učenje Ajurvede. Prema indijskoj narodnoj medicini kardamon leči nadraženi želudac, bolove u grlu, migrenu, a u kombinaciji sa mlekom i medom - impotenciju. Samo jedan prstohvat kardamona u kafi i čaju iz korena menja ukus ovih napitaka, oni više osvežavaju, toniziraju, a zatim deluju i kao afrodizijak.

U bugarskoj medicini kardamon se u malim količinama koristi i protiv gasova. U Aziji ima široku primenu u lečenju infekcija usne duplje, problema sa grlom, plućima, stomakom i čak kod upale kapaka. Primenjuje se kod kamenja u bubregu i žuči, kao i kao protivotrov kod ujeda zmija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas