bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sok od cvekle čisti telo

Sok od cvekle čisti telo

Eliana VasilevaEliana Vasileva
Početnik
32
Sok od cvekle

Cvekla je jedno od najkorisnijeg korenastog povrća, a sveže ceđeni sok od nje je pravi eliksir za telo, koji ga čisti i pomaže u oslobađanju nagomilanih toksina.

Sok od cvekle je najdragoceniji sok za poboljšanje sastava krvi. On je odlično sredstvo za čišćenje jetre, bubrega, žučne kese, normalizuje rad želuca i creva, pomaže kod zatvora i stomačnih tegoba.

Sok od cvekle se koristi sa smanjivanje krvnog pritiska i drugih vrsta srčanih poremećaja. On je koristan kod slabog imuniteta i kod prehlada.

Sok od cvekle poboljšava pamćenje, posebno kod ateroskleroze u razvoju. Ako imate potrebu da obrinete za vaše pamćenje, okrenite se cvekli.

Jedna čaša soka dnevno će za 50% poboljšati vaše pamćenje i sposobnost da zapamtite raznovrsne i nepoređane informacije.

Eksperti tvrde da dodavanje soka od cvekle u ishranu može pomoći da poboljšate rezultate ništa manje od napornih vežbi, u kojima profesionaln sportisti liju reke znoja.

Cvekla

Na Univerzitetu Ekseter nedavno su sprovedena istraživanja u tom smeru. Stiven Bejli i njegovi saradnici su istraživali 15 biciklista, koji su ispijali po pola litra soka od cvekle pre nego što su se penjali na bicikle. Za jedno te isto vreme prelazili su za 20% veće rastojanje nego druga grupa koja je dobijala sok od crne ribizle.

Sok od cvekle omogućavao je biciklistima da vrte pedale sa manje kiseonika nego obično. Sok od crvene cvekle efikasno deluje čak bez dodatnih treninga. On smanjuje energetske potrebe vaših mišića, tako da možete da izdržite opterećenja duže vreme, tvrde britanski naučnici.

Sok od cvekle može da poboljša vreme takmičara za 1-2 procenta. Na prvi pogled promena izgleda mala, ali za elitne sportiste ona je od velikog značaja. Atlete treba da piju tamni napitak nekoliko sati pre treninga ili takmičenja.

Cvekla pomaže u smanjivanju krvnog pritiska. Uključivanje cvekle u dijetu međutim ne može da zameniti koristi treninga. Neka hrana može da pomogne da se poveća efekat treninga, ali ne i da se smanji njihova količina, upozorava Rodžer Fijlding, direktor specijalizovane laboratorije za ishranu Univerziteta Tufts u SAD-u.

U soku od cvekle je sadržana dragocena materija betain, koja se bori sa stresom i upalama. Zahvaljujući visokom sadržaju folne kiseline i gvožđa, sok je koristan i kod anemije.

Sok od cvekle uklanja različite upale i detoksikuje jetru. Sastojci u cvekli imaju izuzetano povoljan uticaj na jetru, tako što je čiste i štite od masnih naslaga.

Sok od crvene cvekle je koristan i za trudnice. Sako 100 ml napitka obezbeđuje oko 30% dnevnog unosa folne kiseline, koja izuzetno važna u periodu trudnoće. On je odličan napitak za svaku ženu u toj etapi života.

Pijte sok od cvekle

Sok se bori sa svim upalama, uključujući i probleme sa kožom. Uklanja akne i bori se protiv opadanja kose, što ga čini obaveznim proizvodom u pridržavanju zdravog režima ishrane i održavanja lepote kojoj teži svaka žena.

Pored svega ostalog, sok od cvekle pomaže u širenju krvnih sudova, što sa svoje strane doprinosi boljem snabdevanju krvlju u celom telu. Magnezijum u cvekli štiti od formiranja trombova i začepljivanja krvnih sudova.

Sok od cvekle je izuzetno bogat antocijaninima - pigmentima u boji sa odličnim antioksidansnim svojstvima. Za snažniji stimulans imunog sistema može da se uzima u kombinaciji sa imunostimulansima kao što je ženšen.

Budući da odlično čisti telo, sok od cvekle je koristan i u terapiji zračenjem. Pomaće kod gojaznosti, iako je sladak mogu ga konzumirati i dijabetičari.

Funkcije čišćenja soka od cvekle pomažu i u rastvaranju kamena u bubrezima. Može da promeni boju mokraće, ali to je privremena pojava i ne treba da vas brine.

Iako je izuzetno koristan, sok od cvekle može da izazove negativne, nuspojave kao što je vrtoglavica i mučnina. Slična žaljenja su samo u početku unosa i najverovatnije će proći. Svaki ćovek individualno reaguje, ali ipak je lepo da se u početku uzimaju manje količine, koje se postepeno poećavaju. Najbolje je da se kombinuje sa drugim svežim sokovima - šargarepe, jabuke ili voće po želji.

Koristi soka od cvekle

Sok od cvekle je dosta niskokaloričan. Veći deo njegovog sastava je voda, velančevice i vitamini koji u kombinaciji sa njegovim drugim sastojcima jačaju imunitet i štite od brojnih bolesti.

Međutim, koliko god da je koristan ne treba da se uzima u periodu dužem od 4-6 nedelja. Nakon toga je potrebno da se napravi pauza, budući da neprestani unos soka od cvekle otpušta stomak i može da izazove proliv.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest