Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najkorisniji sokovi od povrća

Najkorisniji sokovi od povrća

Najkorisniji sokovi od povrća

Povrće je, uz voće, prehrambeni proizvod najzasićeniji biološki aktivnim supstancama. Sadrži velike doze svih vrsta vitamina, minerala, mikro elemenata, lako svarljivih ugljenih hidrata, proteina i minimalne količine masti.

Prednosti konzumiranja povrća kao soka

Zanimljiva je činjenica da je povrće najkorisnije za zdravlje kada ga uzimamo kao sok napravljen od dobro sazrelog svežeg povrća. Ljudsko telo lako prerađuje minimalne količine biljne hrane, ali kada su u obliku soka, unos korisnih materija je veći. Ovo omogućava da se telo za kraće vreme zasiti sa više biološki aktivnih supstanci.

Još jedna prednost soka od povrća je u tome što je u ovom obliku biljna hrana skoro bez celuloze. U mnogim slučajevima, posebno kod gastrointestinalnih problema, celuloza ometa apsorpciju hranljivih materija. Takođe može dovesti do dodatnih komplikacija i raznih bolesti.

Prekomerna celuloza dovodi do gasova jer se teško vari. Važna je za dobro zdravlje creva, ali pošto konzumiranje termički prerađene hrane čini da crevni trakt bude nežniji, pa onda on slabo reaguje na celulozu. Zbog toga je potrebno stvoriti ravnotežu konzumiranjem i sirovog povrća i njegovih sokova.

Prednosti pravilne konzumacije sokova od povrća

Sok od svekle

Svi nutricionisti savetuju da se sokovi od svežeg povrća konzumiraju odmah nakon pripreme. Ovo je neophodno jer u kontaktu sa vazduhom oksidiraju i brzo gube korisna svojstva.

Kod pravilno konzumiranih sokova od svežeg povrća njihov uticaj na organizam se izražava u obnavljanju strukture organizma, posebno koštanog, mišićnog i vezivnog tkiva. Veoma su pogodan način da se obogatimo svim korisnim elementima u njima čak i u prisustvu hroničnih bolesti i slabog imuniteta. Pored toga, sokovi od povrća:

- Minimalno opterećenju digestivni trakt;

- Brzo ih apsorbuje jetra;

- Nadoknađuju nedostatak vitamina, mikro i makro elemenata;

- Bogati su enzimima;

- Brzo obnavljaju ćelije tela;

- Hidratiziraju tkiva u telu;

- Regulišu acido-baznu ravnotežu;

- Poboljšavaju metabolizam;

- Čiste krv i celo telo;

- Veoma je korisno čišćenje sokom od povrća, koje oslobađa telo od viška kilograma i toksina.

Vrste sokova od povrća i najkorisniji od njih

Sok od celera

Sokovi od povrća mogu da se pripreme od jedne vrste povrća ili kombinacije više vrsta povrća. U zavisnosti od zdravstvenog stanja svake osobe, za sokove se preporučuju različite kombinacije povrća.

Sok od zelenog lisnatog povrća

Sok od zelenog lisnatog povrća preporučuje se za čišćenje cirkulatornog i limfnog sistema jer se smatra zelenom krvlju tela zbog bogatstva hlorofila, koji uklanja teške metale i hemikalije iz tela, obnavlja tkiva i izgrađuje mišiće, reguliše prirodnu floru i hrani dobre bakterije.

Sok od zelenog lisnatog povrća može se napraviti od zelene salate, spanaća, mirođije, peršuna, kupusa, listova celera, proklijale lucerke, stabljika pšenice, stabljika ječma i još mnogo toga. Preporučuje se kombinovanje zelenih sokova sa sokom od šargarepe.

Sok od šargarepe

Sok od šargarepe

Sok od šargarepe savršeno čisti telo. Obogaćen je karotenom, vitaminima B, kalcijumom, kalijumom i drugim mineralima. Ovaj sok je veoma koristan za decu, kao i za odrasle sa problemima kože, vidom, slabim imunitetom. Preporučuje se za čišćenje bubrega, jetre i žučne kese. Dojiljama je korisno piti do pola litra soka od šargarepe, jer poboljšava kvalitet mleka.

Sok od šargarepe i dobro je uzimati uz dodatak biljnog ulja, jer karoten ili vitamin A spada u grupu vitamina rastvorljivih u mastima. Maksimalna korisna količina soka od šargarepe dnevno je pola litra.

Sok od karfiola

Ovaj sok je dobar izbor za osobe koje pate od gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Sok rastvara truležne proizvode u crevima, pa je zbog toga njegova upotreba praćena proizvodnjom više gasova. Međutim, nakon nekoliko dana ovi neprijatni efekti nestaju.

Sok od karfiola je efikasan kod gojaznosti jer potiskuje pretvaranje ugljenih hidrata u masti. Sadrži folnu kiselinu, aminokiseline, vitamine, svarljive ugljene hidrate i mineralne soli. Sveže isceđen, ovaj sok je efikasan kod stomatitisa i bolesti desni. Odgovarajuća dnevna doza je 300 mililitara.

Sok od bundeve

Sok od bundeve se preporučuje pacijentima sa oboljenjima bubrega, jetre i kardiovaskularnih bolesti praćenih edemom. Poboljšava rad gastrointestinalnog trakta i stimuliše oslobađanje žuči. U slučaju poremećenog sna, pogodno je i piti ovaj sok. Doza u lečenju je pola šolje dnevno.

Sok od paradajza

Sok od paradajza

Sok od paradajza je lek za kardiovaskularne bolesti, a podstiče i rad gastrointestinalnog trakta i dobar je protiv onkoloških oboljenja. Ima dobar efekat na trudnice i dojilje. Može se kombinovati sa mirođijom, belim lukom, korijanderom i peršunom, ali ne treba dodavati so i šećer.

Sok od cvekle

Sveže ceđeni sok od cvekle je idealno sredstvo za čišćenje organizma. Koristan je kod hemoroida, zatvora, problema sa jetrom, bubrezima i bešikom, uklanja teške metale iz organizma. Zbog visokog sadržaja joda, sok od cvekle je efikasna zaštita od skleroze, poboljšava pamćenje. Optimalna doza je pola šolje dnevno.

Sok od krastavca

Sok od krastavaca

Sok od krastavca preporučuje se osobama koje pate od hipertenzije, srčanih oboljenja i reume. Ima diuretički efekat, ublažava edem i uklanja soli mokraćne kiseline. Dnevna doza je 2, 5 šolje dnevno. Odlično se kombinuje sa sokom od šargarepe, cvekle i celera i može se piti 4-5 puta dnevno.

Sok od slatke zelene paprike

Ovaj sok je efikasan kod disbakterioze creva. Normalizuje rad pankreasa, jača kosti i poboljšava rast kose. Može se mešati sa bilo kojim drugim sokovima od povrća.

Sok od rotkvice

Sok od rotkvice razređuje krv i koristan je za abnormalnosti povezane sa potrebom za njenim razblaživanjem. Takođe služi za lečenje proširenih vena, tromboflebitisa, sinusitisa i upornog kašlja. Savršeno čisti respiratorni trakt i može se kombinovati sa drugim sokovima od povrća.

Sok od kupusa

Sok od kupusa

Ima joda, sumpora i hlora u izobilju. Čisti sluznicu želuca i creva. Dobar je za dijabetičare. Povoljno deluje kod srčanih tegoba, nesanice, leči ekceme i hemoroide.

Pravljenje sokova od povrća kod kuće

Neophodno je izabrati dobro zrelo i zdravo povrće, koje se mora očistiti i oprati. Za pripremu se mogu koristiti ručne i mehaničke metode sokovnika. Odmah se konzumira. Sokovi od povrća su vredni jer ne sadrže fruktozu i predstavljaju savršen detoks za telo.

Sastav klasičnog soka od povrća uključuje: 2 male šargarepe, četvrtinu cvekle, 5 zelenih listova i gomilu zelenila - mirođiju, peršun, cveklu. Izbor zavisi od ukusa i terapeutskih ciljeva.

Pogledajte i šta su sokovi za mršavljenje i sokovi protiv gripa i prehlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest