Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi i upotrebe kore limuna

Koristi i upotrebe kore limuna

kora od limuna

Limun senalazi među najpopularnijim citrusnim voćem. Sećate se barem nekoliko njegovih upotreba, zar ne? Međutim, kada je pitanje njegove kore, često ne možete da predstavite gde drugde bi mogla da ulazi njegova upotreba, osim kao ukus domaćim pecivima.

Čak u ovim slučajevima koristi se samo najpovršinskiji sloj kore - korica, kako se naziva ovaj deo u kulinarstvu. Istina je da čak i beli deo između samog plod o njegove površine ima i upotrebe i koristi.

Na prvom mestu, ona je puna korisnih materija. Jedna kašikaima samo gram ugljenih hidrata, ali ipak i ceo gram vlakana, ako i 10% preporučujuže dnevne doze vitamina C. Kora sadrži male količine kalcijuma, kalijuma, magnezijuma.

Ovaj deo citrusa je veoma koristan za zube. Pogodan je za održavanje dobre higijene usta, zbog toga što ima antibakterijska svojstva. Ona ograničavaju razmnožavanje nekih bakterija u usnoj duplji, zbog koji se razvija karijes i druge dentalne bolesti. Pored toga ima i svojstva beljenja. Ovo ga čini pravim predivnim prirodnim i neoštećujućim načinom za postizanje lepog osmeha.

koristi od kore limuna

Kora limuna je i izuzetno bogata antioksidansima. Oni se bore sa slobodnim radikalima, koji oštećuju ćelije. Vrsta antioksidanasa - flavanoidi, koji su sadržani u kori limuna, poznati su i po drugim svojstvima - oni su dokazano povezani sa smanjenim rizikom razvoja bolesti srca i dijabetesa, kao i raka - pre svega želuca.

Osim sa bakterijama i slobodnim radikalima, kora limuna se bori i sa mikrobima i gljivicama. Proučavanja su već dokazala da ona uspešno ograničava rast rezistenata na antibiotike bakterije, koje su jedan od najvećih savremenih problema.

Kora limuna se preporučuje i kod obolele žuči. Flavanoidi pomažu u lečenju kamenja u bubrezima. Neka proučavanja stižu dalje - kod direktog ubrizgavanja antioksidanasa u koru u telo, blizu 50% od ljudi u proučavanju saopštava da je kamenje u žuči nestalo u potpunosti i zauvek.

Kako da koristite sve zdravstvene koristi kore limuna?

Dodajte ne samo koricu, već i beli deo kore prilikom kuvanja - i u kolače, i u sirova jela. Odgovarajuća je kod pripreme ribe, supa, dresinga za salate, marinade, kao i da ih dodate u smutije, koktele ili domaće limunade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest