Za pripremu domaće limunade je potrebno samo zrelo voće, jer im se koristi i kora i unutrašnjost. Voda treba da bude mineralna ili prethodno filtrirana.
Po želji, možete koristiti i gaziranu vodu. Za bolji ukus možete dodati mentu ili neku drugu aromatičnu biljku. Zasladite šećerom ili voćnim sirupom.
Limunada se služi hladna i u dubokoj čaši. Može se čuvati u frižideru, ali nije preporučljivo da stoji dugo, jer što duže stoji, više gubi aromu i ukus.
Limunada se može napraviti, tako što iskoritite ceđeni sok od limuna, vodu, šećer ili sirup. Sve dobro pomešajte i ohladite. Količina limuna i zaslađivača se prilagođava vašim ukusima i željama.
Da se brzo ohladi, možete koristiti šejker. Dodate sve sastojke za limunadu i stavite led. Nakon što malo protresete, limunada je već hladna i ne treba vam dodatni led. Sipajte u čaše, a led će ostati u šejkeru.
Za pravljenje limunade, tako što se koristi ceo limun, potrebno e 10 limuna, od pola do 2 litra vode, zaslađivači - oko 300 g šećera ili 200 ml šećernog ili javorovog sirupa i 1 štapić cimeta.
Limun ogulite, podelite na pola, pa ga iscedite. Vodu sipajte u šerpu i kada proključa, dodajte kore limuna, zaslađivače i cimmet.
Sve zajedno ključa 10 minuta i zatim se skloni sa vatre. Ostavite da se ohladi, pa zatim procedite. Dodajte sok od limuna i stavite u frižider da se ohladi.
Za pripremu citronade se koristi sveže isceđen sok od pomorandže - 500 ml, sveže isceđen grejpfrut - 200 ml, 100 ml sveže isceđenog limuna, šećer ili šećeren sirup - po želji, voda - oko 1, 5 l, komadići pomorandže i grejpfruta za dekoraciju.
Sokovi od voća se pomešaju, doda se zaslađivač i muti se žicom ili mikserom do se šećer u potpunosti ne otopi. Spia se voda i citronada se hladi. Poslužite u velikim čašama, ukrašenim šećerom po ivicama i komadićima voća.
Komentari