Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najzdravije zimske namirnice na koje treba obratiti pažnju

Najzdravije zimske namirnice na koje treba obratiti pažnju

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
Kiseli kupus u teglama
Fotografija: ANONYM

Zima je godišnje doba u kojem imunitet opada iz različitih razloga. Nedostatak vitamina D zbog smanjene sunčeve svetlosti je jedan od razloga. Problemu doprinosi i nedostatak vitamina i minerala zbog nedostatka svežeg voća i povrća.

Potreba za cinkom za dobar imunitet zahteva da u hrani bude prisutno više proizvoda sa visokim sadržajem ovog minerala. Jelovnik sastavljen od proizvoda koji sadrže više hranljivih materija koji brinu o zdravlju creva je potreba, jer korisne bakterije u crevima utiču na stanje imunog sistema.

Probiotička hrana, kao što je fermentisana hrana - kiseli kupus, kiseli krastavci, kefir, fermentisana hrana i želatin ne treba propustiti. Evo malo više o ovim korisnim zimskim namirnicama.

Kiseli kupus

Tradicionalni kiseli kupus se priprema kao osnova turšije, ali je mnogo bliži kvasu, kefiru i kiselom mleku. To je proizvod procesa fermentacije, nakon čega hrana dobija antioksidativni efekat. Sprečava da zdrave ćelije postanu maligne i pomaže u borbi protiv raka.

Od 150 grama kupusa možete dobiti potrebnu dnevnu dozu vitamina K i C. Takođe je dobar izvor folne kiseline.

Povrće

Beli luk, luk, šargarepa, brokoli i karfiol povećavaju aktivnost makrofaga, NK ćelija i limfocita. Pored toga, oni pune telo vitaminima i mineralima.

Začini

Kurkuma je začin koji blokira inflamatorni citokin TNF-a1, kao i rast korisnih sojeva bakterija. Konzumacija kurkume suzbija autoimune bolesti i smanjuje hronične upale.

Đumbir je još jedan omiljeni začin koji sadrži enzime koji potiskuju rinoviruse koji izazivaju virusne infekcije. Njegova upotreba skraćuje vreme lečenja kada dođe do infekcije.

Voće

Citrusi su posebno bogati vitaminom C, koji ima veliku ulogu u izgradnji i jačanju imunog sistema.

Napitci

Crni, zeleni i biljni čajevi sadrže tanine i antioksidante koji podržavaju imuni sistem. Zato se preporučuju ne samo tokom prehlade i virusnih napada, već i kao svakodnevna profilaksa tokom hladnih dana, koja greje i štiti od infekcija.

Med

Antibakterijska i antibiotska jedinjenja sadržana u medu i drugim pčelinjim proizvodima jačaju imunitet i prva su preporuka za zaštitu i lečenje tokom kritičnih zimskih dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest