bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako da se hranimo prilikom gastrointestinalne infekcije?

Kako da se hranimo prilikom gastrointestinalne infekcije?

Bnane

Stomačno-crevne infekcije tokom leta su česta pojava. Od njih čovek može da se zaštiti ako sledi preporuke specijalista. Ako ste imali ovakvu infekciju, nakon što prođe treba da pređete na laganiju hranu. Usled bolesti treba da izostavite mlečne proizvode, meso i masnoću.

Preporučuje se ishrana bez slatkiša i nerazblaženih voćnih sokova. Supa može da bude pileća, da nije začinjena pavlakom. Mogu se konzumirati i bujoni od povrća. Dozvoljeno je voće koje sadrži kalijum - to su banane i kajsije. Grickajte i po malo grisina i ostalih slanih grickalica. S njima ćete vratiti gubitak soli.

Najviše se preporučuje dvopek. Kada vas uhvati infekcija organizam počinje da se bori s njim i izbacuje sve napolje. Nastaje nagli gubitak tečnosti u organizmu i to može da dovede do narušavanja srčanog ritma, stanje šoka, pa čak i do kome. Kod prvih simptoma obratite se lekaru. On će proceniti kakvo lečenje vam je potrebno.

Prilikom pokvarenog stomaka i povraćanja počinje se sa uzimanjem tečnosti, tako što se pije gutljaj po gutljaj. Tako ćete ponovo stati na noge. Cilj je da se ustanovi balans vode i elektorlita. Treba da se uzme do dva litra tečnosti dnevno. Ne treba samo čaj ili vodu, već i tečnost s mineralima kao što je mineralna voda, bujoni od mesa i povrća, a kasnije se uključuju i voćni sokovi.

Supa

Nakon nekoliko dana dobro je da se uzmu i lekovi za stezanje. Neko preporučuje toplu koka kolu, zato što ona ima blago stežuće dejstvo, ali je veoma bogata šećerima. To će dodatno da nadraži creva, zato je najrazumnije da gricnete narendanu jabuku. Pektin koji se nalazi u njoj vezuje u crevima otrovne materije nastale infekcijom.

Nakon 3 do 7 dana sve prolazi. Neophodno je da se uspostavi crevna flora. Uzimajte više tečnosti, minerala, probiotska kisela mleka ili preparate s mlečno-kiselim bakterijama. Evo jedan recept protiv pokvarenog stomaka.

Potrebno vam je pola litre prokuvane vode, pola kašičice soli, 4 kašike grožđanog šećera, 2 kašike soka od pomorandže. Može da se uzima i čaj od mirođije i anisa, koji će smiriti stomačne grčeve. Isto dejstvo ima i čaj od nane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest