Da bi pečeno pile bilo još ukusnije, treba da pratite nekoliko pravila. Najvažnije od njih je da se odaberu pravilni začini i sastojci sa kojima će se pojačati ukus pileta.
Estragon, ruzmarin, kumin i kolko god ekstravagantno da zvuči, cimet i đumbir idealno idu sa krtim pilećim mesom. Ako želite da pile bude sočno, trebaće vam špric.
Sa njim ćete specijalnu smesu ubaciti u pile, pre nego što ga stavite na ražanj. Ona se sastoji od 100 g dobro ugrejanog vina, ne treba da provri. Preporučuje se da koristite crveno vino i da nije desertno.
U nejga dodajte so po ukusu i mnogo sitno samlevene začine. Promešajte sve dobro i napunite špric. Ovu smesu stavite u krlila, batake i grudi pileta.
U unutrašnjost pileta sipajte smesu od maslaca ili maslinovog ulja, pomešanih sa toplom vinom u proporciji 1:1. Ako pečete patku, koristite začine kao što su kari, đumbir, majoran, biber i hajdučku travu.
Pečena guska je mnogo krta i aromatična ako u nju dodate smesu mirisnih začina. Pomešajte jednake količine majorana, ruzmarina, bibera, karija i čubra.
Za ćuretinu je odgovarajući biber, majorana, ruzmarin i kumin. Ptičija džigerica odlično ide uz luk, malo bibera, malo ruzmarina i prstohvatom majorane.
U hlandno ptičije meso je dobro da dodate ljutu alevu papriku i sitno iseckan beli luk. Nakon što pomešajte beli luk sa biberom, natrljajte meso i servirajte ga hladno, isečeno na duguljaste komade.
Sastojci su značajno ukusniji ako u njih, u procesu kuvanja dodajte lovorov list, beli biber, beli luk, sok od limuna. Dobro je da osvežite ukus prstohvatom muskatnog orašćića.
Takođe su odgovarajući peršun i karanfilić. Obićna teleća salama se može pretvoriti u pravu gozbu, ako je pečete sa dodatkom slatke i ljute aleve paprike.
Komentari