Prilikom mariniranja pilećeg mesa, ona treba da stoji u marinadi u frižideru od 30 minuta do 5-6 sati, a u nekim slučajevima i tokom noći.
Većina marinada je za trenutnu upotrebu, ali ako želite da ponovo upotrebite smesu, potrebno je da je prokuvate, ohladite i čuvate u frižideru. Dakle, može se koristiti u roku od dve nedelje.
Ostavite malo marinade da se napravi sos kojim ćete preliti meso tokom kuvanja. Pola šolje će biti dovoljno. Ovo će dati mesu jači ukus.
Za pripremu osnovne marinade za pileće meso biće vam potreban sok od 2 limuna, po pola kašičice ljute aleve paprike, bibera i krupne morske soli, 4 kašike rendane kore limuna, 3 čena presovanog belog luka, 1 veza peršuna - sitno iseckanog, 8 kašika maslinovog ulja.
Svi sastojci su pomešani i kada se so potpuno rastvori, marinada je spremna za upotrebu. Prelijte meso i ostavite ga 5 sati.
Sa smeđim šećerom se priprema ukusna marinada. Sastojci: sok od 1 limuna, 3 kašike jabukovog sirćeta, 3 kašike smeđeg šećera, 3 kašike soja sosa, 1 glavica luka, krupno iseckana, 4 čena belog luka, 1 kašičica krupne morske soli, 1/2 kašičice mlevenog bibera, 100 g istopljenog maslaca, 1 mala ljuta paprika, sitno iseckana.
Sve dobro izmešajte, osim soka od limuna, i stavite na šporet. Pustite da ključa na srednjoj vatri oko 3-5 minuta dok se šećer ne rastvori.
Zatim sklonite sa vatre i dodajte sok od limuna, promešajte i ostavite da se ohladi. Nakon otprilike 1 sata, marinada se može koristiti. Prelijte meso i ostavite da odstoji oko sat vremena.
Sa majonezom se dobija ukusna marinada za sočnu piletinu. Sastojci: 200 grama majoneza, sok od pola limuna, 1 glavica luka, 1 čen belog luka, biber i so. Luk i beli luk sitno iseckati i sve zajedno promešati.
Potopite komade mesa u marinadu preko noći u frižideru. Svaki komad mesa stavite u foliju i prelijte sa 1 kašikom marinade. Dobro umotajte i ispecite. Kada je meso skoro gotovo, folija se skida kako bi se na mesu stvorila hrskava korica.
Pročitajte takođe:
- naše savete za mariniranje pilećeg mesa,
- kako se mariniraju različita mesa,
- i pogledajte koje su najbolje marinade za piletinu.
Komentari