Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese za ukusnu pečenu jagnjetinu

Finese za ukusnu pečenu jagnjetinu

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
3391
Finese za ukusnu pečenu jagnjetinu

Na Uskrs i Đurđevdan skoro da je obavezna jagnjetina na stolu, ali to su samo važni praznici na koje tradicionalno jedemo ukusnu pečenu jagnjetinu. Ovu vrstu mesa trebalo bi da jedemo tokom cele godine, jer se jagnjetina može pripremiti na različite načine i bez posebnih razloga.

Finese pri izboru jagnjećeg mesa

Prilikom kupovine jagnjećeg mesa morate paziti da je roze ili svetlocrvene boje, da ne pliva u masti. Masnoća na njemu treba da bude bela. To znači da je meso od mladog jagnjeta. Ako je mast žućkasta, onda je meso od starijeg jagnjeta.

Finese u čuvanju jagnjetine

Izbor jagnjetine

Jagnjeće meso se može čuvati u frižideru ne više od dva ili tri dana. Obavezno je meso pokriveno streč folijom ili upakovano.

Finese u začinjavanju jagnjetine

Pre pripreme vašeg ukusnog jagnjećeg pečenja, meso se očisti od viška kože i masnoće. Jagnjetina je suvo meso. Iz tog razloga je prilikom kuvanja ovo meso dobro marinirati nekoliko sati pre nego što se peče. Ako imate vremena, napravite marinadu od ulja, bibera, aleve paprike i belog luka. Količina ovih začina zavisi od toga koliko mesa ćemo kuvati. Ostavite jagnjetinu u ovoj marinadi preko noći. Tako će postati mekana.

Jagnjetina se soli neposredno pre pečenja.

Pri pečenju jagnjetine treba dodati dodatnu masnoću.

Pre nego što stavite jagnjetinu da se peče, trebalo bi da bude na sobnoj temperaturi. Ako je meso zamrznuto, mora se potpuno odmrznuti pre nego što počnete da ga kuvate.

Finese pečenja jagnjetine

Pečenje jagnjetine

Rerna mora biti zagrejana na 200 - 220 stepeni.

U pleh sa jagnjetinom možete dodati vino, pivo, vodu, marinadu, listove mladog luka i drugo. Začine birajte po svom ukusu. Ne preterujte sa začinima, jer jagnjeće meso ima specifičnu jaku aromu.

Pokrijte pleh sa janjećim butom ili plećkom folijom.

Pecite u jakoj rerni oko 30-40 minuta. Nakon toga, rerna se smanjuje na 180 stepeni. Pecite na ovoj temperaturi još sat vremena i skinite foliju. Ostavlja se 20 minuta da se uhvati korica i vadi se.

Nakon što izvadite gotovu jagnjetinu, ponovo je pokrijte folijom na 15 - 20 minuta da odmori.

Pogledajte i kako se pripremiti:

- pečeni jagnjeći but;

- jagnjeće ćuftice;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest