Želite da zamenite maslac u svojim receptima drugim sličnim proizvodom? Nema problema! Postoji mnogo zamena za maslac koje su možda već dostupne u vašoj kuhinji.
Maslac je ključni sastojak koji služi u različite svrhe u kuhinji – od stvaranja delikatne teksture u kolačima i tortama, do dodavanja bogatstva i ukusa kremastim supama i sosevima. Šta da radite ako vam ponestane maslaca ili samo želite da probate da pečete ili kuvate sa drugim, sličnim proizvodom? Na sreću, lako je zameniti maslac sastojcima koje verovatno već imate pri ruci kod kuće.
Najbolja zamena za maslac za pečenje je onaj koji imate pri ruci, ali zavisi od toga šta pečete, kao i od vaših preferencija po ukusu i teksturi. Alternative maslacu za pečenje su:
Margarin i biljno ulje
Margarin i biljno ulje se prave od biljnih i ulja orašastih plodova. Dizajnirani su kao alternative maslacu i može se reći da su najpreciznije zamene za maslac. Pogodni su za skoro svaki recept za pečenje koji zahteva maslac kao što su keksići, kolači i još mnogo toga. U većini recepata možete koristiti odnos 1:1 da maslac zamenite margarinom ili biljnim uljem (tačnije, ako recept zahteva 1 šolju maslaca, koristite 1 šolju margarina ili biljnog ulja).
Ulje ili maslinovo ulje
Ako volite vlažna i nežna peciva, razmislite o korišćenju ulja ili maslinovog ulja kao zamene za maslac. Koje ulje ćete koristiti (i koliko) zavisi u potpunosti od ukusa i teksture koju tražite.
Prikladno je oko 3/4 maslaca u receptu zameniti maslinovim uljem ili biljnim uljem od suncokreta, repice itd. (tačnije, ako recept zahteva 1 šolju ulja, koristite 3/4 šolje ulja ili maslinovog ulja). Međutim, ako recept zahteva otopljeni maslac, možete zameniti sastojke u jednakim količinama. Ovde nema potrebe za podešavanjem odnosa.
Kokosovo ulje
Ovde možete koristiti odnos 1:1 kada zamenite kravlji maslac kokosovim uljem (ako recept zahteva 1 šolju maslaca, koristite 1 šolju kokosovog ulja). Daje lagani ukus kokosa kolačićima, biskvitima, brzim hlebovima, mafinima i mnogim drugim.
Sos od jabuka
Ovo je odličan način da olakšate svoje pecivo, posebno hleb i mafine. Izaberite nezaslađenu sortu, jer jabuke prirodno sadrže značajnu količinu šećera. Ako pri ruci imate samo zaslađeni pire od jabuke, prilagodite šećer u svom receptu u skladu sa tim (odnos 1:1).
Banane
Uključite malo voća u svoj omiljeni hleb, slatkiše, kolače i još mnogo toga. Daju voćni ukus. U većini slučajeva nećete morati da prilagođavate svoje proporcije kada maslac zamenjujete bananama (ako recept zahteva 1 šolju maslaca, koristite 1 šolju pirea od banane). Naravno, najbolje procenite kada mesite testo.
Grčko kiselo mleko
Grčko kiselo mleko je još jedna lakša alternativa maslacu, stvarajući neverovatno meke i vlažne pečene proizvode, uz prijatan ukus.
Možete koristiti odnos 1:1 ako vaš recept zahteva manje od 1 šolje (ako recept zahteva šolju maslaca, koristite šolju kiselog mleka). Ako recept zahteva više od 1 šolje, povećajte brašno u receptu za oko 1/4 šolje ili smanjite tečnost za oko 1/4 šolje. Ovo će sprečiti da se vaš konačni proizvod bude previše vlažan.
Alternative maslacu za sotiranje i prženje:
Ako tražite najbolju zamenu za maslac za sotiranje ili prženje u tiganju, izaberite aromatično ulje, kao što je ulje avokada. Maslac ima veoma nisku tačku dimljenja, tako da će vam odgovarati svako ulje koje izaberete.
Alternative puteru u pripremi sosova:
Recepti za sos često zahtevaju maslac pred kraj kuvanja da bi se malo zgusnuo i da bi se dobio ekstra bogati ukus. Umesto njega može se koristiti kiselu pavlaku ili gustu pavlaku. Dodajte malo po malo dok vaš sos ne dostigne željenu gustinu.
Komentari