Način pripreme
Pile se dobro očisti, ako slučajno ima preostalih pera po njemu. Opere se hladnom vodom. Stavlja se u duboku posudu i posipa se solju. Preliva se hladnom vodom.
Tako se natapa bar 5-6 sati. Nakon toga se izvadi iz vode i opere se ponovo. Stavlja se u posudu u kojoj će se peći. Nakon toga se maže maslacem kako spolja tako i iznutra. U pile se gurnu grančice ruzmarina.
U maloj posudici se pomešaju ostali začini - so, biber, kurkuma i aleva paprika. Ovom smesom se pospe celo pile. Po želji može da se gurnu pod krila pileta male grudve maslaca.
Nakon toga pečurke se operu i kako su cele poređaju se oko pileta. Preostalom smesom od začina posipamo pečurke.
Uvijamo pile i pečurke u aluminiijumsku foliju i pečemo u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Pečemo pile oko dva sata. Vadimo iz rerne i serviramo dok je još toplo.
Ukusno pečeno pile sa aromatičnim začinima je mnogo ukusno.