Supruge lovaca su pravi fakiri u kuhinji koje znaju sve finoće prilikom pripreme ukusnog mesa od dviljači. Kod njih se izdaleka oseća apetitni miris raznog mesa od divljači, zato što za njih nema tajnu kod začinjavanja, priloga i serviranja.
Međutim, to ne važi za većinu domačica koje retko imaju mogućnost da pripremaju meso divljači. Ipak, teško ćete naći u prodavnicama do vas meso divlje svinje ili jelena na primer.
Ako neka budete imali sreće, sto posto ćete se pitati kako da pripremite meso i koji su odgovarajući prilozi za njega.
Ovde nećemo ulaziti u detalje, odnostno koja vrsta divljači se kako priprema, zato što možete naći bezbroj recepata za to. Pogledaćemo koji prilozi su najodgovarajući za meso divljači, zato što, navaše iznenaćenje se ispostavilo da je to voće, a ne povrće.
Evo malo detaljnije;
1. Voćni prilog
Prema ekspertima francuske kuhinje za koju znamo da je priznata u celom svetu, za divljač nema boljeg priloga od voća. Od jabuka i krušaka /slika gore/, preko smokvi, kleke, čak i šumskog voća. Možete ga zapeći, glazirati ili pripremiti sos od njih i servirati uz divljač.
2. Prilog od pečuraka
Pečurke možete servirati dinstane zajedno sa aromatičnim začinima i servirate posebno ili direktno uz gozbu od divljači, posebno ako je ona ostavljena da se krčka u glinenoj posudi na tihoj vatri.
3. Kestenje
Da, pečeno kestenje je popularan prilog za divljač u lovačkim porodicama.
4. Krompir
Nezavisno da li je dinstan, pečen ili pire (nikada se ne servira prženi krompir uz divljač), krompir najbolje ide uz zeca, jelena ili divlju svinju.
5. Dinstamo povrće
Ovde ulazi šargarepa i grašak, koji se mogu servirati posebno ili pomešani, ali dinstani u maslacu, a ne kuvani.
Nećemo stavljati pod broj 6 da je najbolji prilog za divljač čaša crvenog vina. Živeli i neka vam je slatko!
Komentari