Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako obezbediti proteine bez mesa?

Kako obezbediti proteine bez mesa?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3882
sočivo je odličan izvor proteina

Važnost proteina za telo je toliko velika da se nazivaju gradivnim elementima tela. Čineći 17 procenata telesne težine, proteini dominiraju kao komponenta mišića, kože, noktiju, kose i očiju i glavnih unutrašnjih organa, kao što su srce i mozak.

Takođe je izvor energije za telo i igra suštinsku ulogu u proizvodnji antitela za borbu protiv infekcija koja regulišu šećer u krvi i sagorevanje masti. Proteini su element u ishrani koji posebno pažljivo prate ljubitelji fitnesa, jer igraju glavnu ulogu u izgradnji mišića.

Glavni izvori proteina su meso, mlečni proizvodi, riba i jaja. Meso je najpopularniji i najpoželjniji izvor proteina. Danas, međutim, mnogi ljudi više voli da preskoči ovu zalihu proteina i traže alternativne izvore, uglavnom biljnog porekla.

Postoje određene namirnice koje sadrže velike doze proteina i mogu se uključiti u vegetarijansku ishranu kao alternativa mesu. U sledećim redovima pogledajte kako da dobijete proteine bez mesa:

Kiselo mleko

Kiselo mleko u kojem je surutka proceđena je važan izvor proteina. Jedna šolja sadrži 15 do 20 grama proteina, što je 9 grama više od običnog mleka. Takođe sadrži neke druge zdrave hranljive materije kao što su kalcijum, kalijum, vitamine i minerale. To ga čini hranljivom i ukusnom užinom pre treninga.

Sveže voće, orasi i med su idealni dodaci za voćno kiselo mleko kao odličan desert. Može da učestvuje u začinjenim jelima kao sastojak, u koktelima i specijalitetima od povrća.

nabavljanje proteina od kiselog mleka

Probiotici u njemu imaju ulogu u održavanju zdravog sistema za varenje, pomažući u regulaciji težine, snižavanju pritiska i uklanjanju lošeg holesterola.

Sočivo

Sočivo je među najboljim biljnim izvorima proteina. Jedna šolja sadrži 18 grama proteina. Ne sadrži sve esencijalne aminokiseline, ali bogatstvo vlakana, gvožđa, kalijuma, fosfora, folata, cinka, niacina nadoknađuju ovaj nedostatak.

Edamame

Mlada soja, ubrana pre nego što potpuno sazri i pre nego što očvrsne, takođe je bogata proteinima. Jedna šolja edamama sadrži 17 grama proteina.

Ovaj zeleni pasulj je takođe bogat vlaknima, gvožđem, kalcijumom, bakrom, kalijumom, magnezijumom i vitaminima C i K, zajedno sa polinezasićenim mastima, posebno omega-3, alfa linolenskom kiselinom. Odsustvo glutena i nizak sadržaj kalorija čine edamame vrednim izvorom proteina.

Kada dodamo pasulj, tofu, čia semenke, kinou, sojino mleko, zeleni grašak, maslac od kikirikija dobijamo ukusnu i potpunu proteinsku bazu hrane bez potrebe da se u njih doda meso.

Pogledajte i neke ideje za:

- proteinske palačinke;

- proteinske pločice;

- proteinski smuti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest