Paradoksalno, ali činjenica: novo istraživanje pokazuje da doručak bogat proteinima može da vam pomogne ne samo da smršate, već i da uspešno upravljate simptomima diabetesa tipa 2.
Autori istraživanja tvrde, da protein surutke koji se nalazi u svežem mleku, kiselom mleku i siru je najbolje sredstvo koje može da nas natera da se osećamo sitim, a da se ne prejedemo. To pomaže i da se skinu suvišni kilogrami.
Grickanje hrane koja sadrži ove proteine, za doručak je mnogo prikladnije nego konzumacija one hrane koja sadrži proteini iz drugih izvora kao što su jaja ili tunjevina. Protein surutke koji može da se nađe čak i u prahu takođe je dobra varijanta za skidanje suvišnih kilograma u poređenju s jedenjem doručka bogatog ugljenim hidratima.
On pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi, što je upravo njegova velika prednost za one koji pate od dijabetesa. Vremenom visok nivo šećera u krvi može da dodvede do problema sa srcem, štete organa, sporijeg zarastanja rana, amputacije i slepila.
Doručak sa visokokaloričnim proteinom, ručak i čak mala večera je dokazano kao uspešna strategija za gubitak težine kod ljudi s prekomernom težinom i dijabetesom tipa 2, kaže glavni autor istraživanja - dr Danijela Jakubovič, koja je profesor medicine na univerzitetu u Tel Avivu.
Uprkos tome koristi visoko proteinskog doručka zavise od izvora i osobine proteina. Protein surutke u prahu, koji je prirodni produkt mleka, pravljen u vreme procesa izrade sira, čini ljude da se osete sitijim, podelila je ona.
U istraživanju, čiji je cilj bio da se ustanovi uticaj proteina surutke na ljude s dijabetesom tipa 2, učestvovalo je 48 dijabetičara s prekomernom težinom. Prosečna starost učesnika bila je 59 godina. Ljudi su bili podeljeni u tri grupe, dok je svaka bila podložene različitoj vrsti dijete, ali namirnice koje su uzimali su imale jednak broj kalorija.
Istraživanje se nastavilo 23 meseca, dok su ljudi za to vreme morali da se drže izabranog režima. Pokazalo se da ljudi iz grupe koja je uzimala protein surutke, izgubili u proseku 8 kilograma težine za 12 nedelja.
Ljudi koji su se za doručak hranili proteinom surutke, osećali su se manje gladnim i sitijim tokom dana od onih koji su jeli druge proteine i ugljene hidrate.
Imali su manje kolebanja u nivou šećera u krvi u poređenju s ostalima koji su se podvrgli drugim dijetama. Štaviše njihov glikozilisani hemoglobin smanjio se više od dva puta u poređenju s onim kod ostalih učesnika u istraživanju.
Komentari