Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Teobromin - šta treba da znamo?

Teobromin - šta treba da znamo?

Teobromin - šta treba da znamo

Teobromin je stimulans srca "sakriven" u čokoladi. Postoji mnogo mitova i legendi da su slatkiši štetni i da ih treba izbegavati. Svuda čujemo da u slatkišima i tačnije u čokoladi ima mnogo štetnih materija i šećera, što je tačno, ali u slatkom desertu od kakaoa nisu samo sadržani dodaci koji su štetni za nas.

Ispostavlja se da čokolada ima mnogo više koristi nego što znamo. Međutim zašto se čokolada i kakao koji je sadržan u čokoladi, preporučuju deci nakon spavanja. Oni treba da piju mleko sa kakaom. Razlog za to jeste što je u kakaou sadržan teobromin.

Teobromin predstavlja vrstu kristalnog alkaloida, koji se kao što smo već rekli nalazi u kakaou i u omiljenoj i malima i velikima čokoladi. Teobromin priprada takozvanoj purinskoj grupi /ksati/ u koju ulate i kofein i teofilin.

Uprkos njegovom nazivu teobromin nema u svom sastavu brom. Njegov naziv potiče od theobroma, što je vrsta kakao drveta. Naziv je grčki i u sebi sadrži dve reći "theo" - Bog i "brosi" - hrana. U bukvalnom prevodu njegovo ime znači "hrana bogova".

Teobromin ne može da se rastvara u vodi i nejčešće je bele boje. Teobromin ima isti efekat kao i kofein, ali slabiji.

Teobromin je izomer teofelina - imaju isti hemijski sastav, ali su različito raspoređeni u prosotru.Temperatura topljenja teobromina je 337 stepeni Celzijusovih.

Teobromin
Fotografija: pixabay.com/ TinaKirk

Teobromin je prvi put otkriven 1841. godine od strane ruskog hemičara Aleksandra Voskresenskog. On ga otkriva u sastavu zrna kakaoa. A samo njegovo izvlačenje iz njih se odvija 1878. godine. Ovaj alkaloid je prvi koji je otkriven u sastavu kakaoa, a shodno tome i čokoladi.

U 5 grama kakao praha sadržano je 108 mg teobroina.

Teobromin može da bude pronađen i u semenkama kole, zrnu guarane, kakaou i čaju. Druge biljke koje su bogate teobrominom su: teobroma kakao; teobroma bikolor; jerba mate; kamelija sinesis; kola akuminataM teobroma angustifolium; gurana; kafe arabika.

Nakon što je otkriven u XIX veku, ovaj alkaloid je bio pušten u upotrebu 1916. godine, zato što je i bilo pisano o njemu u članku, i bio je preporučen za lečenje edema - ovo je bolest koje se izražava u tome što se u nekim delovima tela zadržava mnogo tečnosti. U jednom amerčikom časopisu piše da je teobromin bio korišćen i kod lečenja nekih drugih zdravstvenih problema, kao na primer ateroskleroze, kardiovaskularnih oboljenja, angine pektoris i hipertonije.

U naše vreme teobromin se koristi za proširavanje krvnih sudova, koristi se takođe i kao diuretuk, a takođe i kao stimulans srca.

Teobromin je bio testiran i na životinjama kada su one imale urođene defekte. Čak i bez konzumacije hrane u našem telu se formira teobromin, zato što je on proizvod kofeina, koji je prerađen u našoj jetri. Kao što smo već spomenuli, kofein i teobromin su veoma slični, ali poslednji slabije utiče na naš nervni sistem.

Međutim, važno je da se istakne da ipak u izvesnoj meri teobromin stimuliše srce. Teobromin ne vodi do zavisnosti, ali pak se smatra da jedna od supsanci u kakaou, koje stvaraju zavisnosti od čokolade je upravo teobromin.

"Krivac" za to da čokolada dobije popularnost kao afrodizijak je ponovo teobromin. To je tako, zato što on značajno ubrzava puls i čiri krvne sudove, a zajedno sa tim smanjuje arterialni pritisak.

Teobromin veoma pomaže kod mnogih oboljenja, pre svega kod bronhialne astme. Istraživanje urađeno 80-ih godina prošlog veka pokazuje da može da postoji veza između delovanja teobromina i rizka za ljude koji pate od raka prostate.

bronhialne astme

Neke druge posledice koje mogu da se pojave prilikom konzumacije teobromina su: pospanost, drhtanje, nemir, zabrinutost, kao i značajno povećavanje proizvodnje urina. Druge nuspojave od konzumacije teobromina su nedostatak apetita, mučnina i povraćanje.

I kao zaključak svega ovde rečenog, možemo da preporučima da uzimate hranu koja u sebi sadrži mnogo kakaoa, što naravno treba da se odvija u granicama normale.

Ne postoji ništa bolje od toga da iskombinujemo korisnu i ukusnu hranu. Za taj cilj pogledajte ove korisne recepte za domaću tečnu čokoladu, domaće čokoladne bombone ili se pak počastite nekim braunijem sa pravom čokoladom ili punomasnim kakaom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest